Europa verdrievoudigt reddingsbudget Middellandse zee

©Reuters

Een verdrievoudiging van het werkingsbudget van de reddingsmissie op de Middellandse zee. Dat is het resultaat van de spoedtop over de vluchtelingenproblematiek. Commissievoorzitter Juncker had op meer gehoopt.

ROUNDUP

Na een avondje onderhandelen zijn de 28 Europese staatshoofden en regeringsleiders het eens geraakt het budget voor de operatie Triton op de Middellandse zee te verdrievoudigen. Voorts zijn er veel goede bedoelingen geuit, maar kwam er weinig concreets op tafel.

De lidstaten namen zich wel voor de schepen van mensenhandelaars te vernietigen. En er komt ook een proefproject waarbij lidstaten op vrijwillige basis meer vluchtelingen kunnen opnemen. Cijfers over het aantal opvangplaatsen bleven uit. Tijdens een top in juni komen de regeringsleiders op het project terug. In de tussentijd wordt het voort uitgewerkt.

Enerzijds wordt opgelucht gereageerd dat het budget voor de acties op Middellandse zee fors omhoog gaat. Anderzijds heerst er teleurstelling dat Europa niet meer uit de brand heeft kunnen slepen. Vooral commissievoorzitter Juncker had op meer gehoopt

22:47 uur: Onze premier Charles Michel gaf tijdens zijn persconferentie toe dat Europa niet op één lijn staat. ‘Er zijn landen die niet 100 procent overtuigd zijn om solidair te zijn met de landen die het meeste geconfronteerd worden met de crisis’, zei Michel. België was één van de landen die van bij het begin hadden gepleit voor meer solidariteit. 

©EPA

22:24 uur: Merkel kwam na de top als eerste regeringshoofd aan het woord. Ze benadrukte dat geld in deze kwestie geen obstakel mag zijn. ‘We moeten nu snel handelen’, klonk het. ‘Daarom worden de fondsen verdrievoudigd. Dat gaat de activiteiten van Frontex opmerkelijk verbeteren.’ Merkel zei ook dat het bedrag in de toekomst mogelijk nog kan worden opgetrokken. ‘Als de fondsen ontoereikend blijken te zijn, zal Duitsland het budget herbekijken.’

22:10 uur: Raadsvoorzitter Tusk schoof tijdens zijn persconferentie de raakpunten naar voren. ‘Er is een akkoord om de boten van mensensmokkelaars te vernietigen nog voor die asielzoekers kunnen vervoeren’, zei hij. ‘We doen dat in overeenstemming met de internationale wetten.’ Er zou daarvoor een samenwerking met de Europese politie Europol op poten worden gezet. Al bleven veel meer details uit. Tusk loofde wel de steun van de lidstaten die onder meer schepen en experts willen leveren. Ook België is dat van plan. 

We have agreed to triple the resources available to #Triton border mission & to enhance its operational capability. #migrationEU #EUCO— Donald Tusk (@eucopresident) April 23, 2015

22:05 uur: Commissievoorzitter Juncker verstopte zijn teleurstelling niet tijdens de persconferentie na afloop van de top. 'Ik wilde dat we nu ambitieuzer waren geweest. Maar dat is er dus niet van gekomen', zei hij. Juncker zei wel tevreden te zijn dat de raad zijn voorstel heeft gevolgd om het bedrag voor Triton te verdrievoudigen. 'Aanvankelijk was het plan dat bedrag enkel te verdubbelen', klonk het. 'Maar dat zou niet geloofwaardig zijn geweest. Er komt nu dus 120 miljoen vrij. Dat komt overeen met het budget van Mare Nostrum.’ 

Ik wilde dat we nu ambitieuzer waren geweest.
EU-Commissievoorzitter
Jean-Claude Juncker

22:00 uur: Een verdriedubbeling van het werkingsbudget van Triton, de Europese missie op de Middellandse zee. Dat is wat de Europese staatshoofden en regeringsleiders uit de brand konden slepen tijdens de Europese top over de vluchtelingenproblematiek. De beslissing over hoeveel migranten elke lidstaat een plek kan geven, werd op de lange baan geschoven. Op een volgende top in juni komt het thema weer aan bod. In de tussentijd moet een strategie worden uitgedacht. 

21:19 uur: De onderhandelingen zijn rond, klinkt het. Zo meteen persconferentie van raadsvoorzitter Donald Tusk, commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, en de staatshoofden en regeringsleiders.

20:10 uur: De gesprekken lopen niet zo snel als eerst gepland. Een slotbriefing van 8u wordt met minstens een uur uitgesteld. 'De discussies duren nog volop voort', luidt het.

20:05 uur: Nu over de verdrievoudiging van de fondsen eensgezindheid lijkt te bestaan, moeten de regeringsleiders elkaar vinden in het aantal migranten dat Europa kan opvangen. Daarvoor zouden ze nu eerst een soort van verdeelsleutel bespreken, die de lasten eerlijker verdeelt. 'Nu nemen Duitsland en Zweden onredelijk veel op zich', zegt een Europese bron. 'Van solidariteit is weinig sprake. Daar moeten we vanaf.' Eenmaal zo'n verdeelsysteem op tafel ligt, kan worden gesproken over het aantal migranten dat Europa een plek wil geven. Dat aantal zou een pak hoger kunnen liggen dan de 5.000 waarvan eerste sprake.

19:05 uur: Volgens EU-bronnen heeft commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens de vergadering voorgesteld om het budget van de huidige missie Triton te verdrievoudigen. In de werktekst van de top was sprake van slechts een verdubbeling. Mocht het voorstel van Juncker erdoor komen, dan zou het budget ongeveer terug op hetzelfde peil komen als destijds bij de Mare Nostrum-missie. Die is eind vorig jaar ten einde gelopen. Mare Nostrum had 9 miljoen euro per maand ter beschikking. Triton nu amper 3 miljoen. 

18:23 uur: De regeringsleiders zitten nu rond tafel. Hieronder nog eens een overzicht van enkele voorstellen die in het werkdocument staan dat vanochtend circuleerde.

- Een verdubbeling van de financiële middelen voor acties op de Middellandse zee. Vraag is hier hoeveel materiaal - schepen, helikopters, etc - de lidstaten elk beloven. Afhankelijk daarvan zal een budget kunnen worden ingeschat. Let wel: zelfs met een verdubbeling van het budget van de lopende programma's - Triton en Poseidon - blijft het geld dat voor handen is ver onder de 9 miljoen per maand van de operatie Mare Nostrum. Die missie liep eind vorig jaar af.

©AFP

- 5.000 plekken voor migranten in Europa. Dat betekent dat slechts een fractie van de migranten die hier aankomen, in Europa kunnen blijven. Verschillende lidstaten, waaronder Italië en ook ons land, pleiten ervoor om dat aantal te verdubbelen. Met een verdeelsleutel wordt dan bepaald hoeveel personen elke lidstaat zou moeten opvangen. 

- Meer hulp aan de lidstaten aan de 'frontlijn'. Vooral Spanje en Griekenland zouden dus meer middelen krijgen van de andere lidstaten om de lasten van de migrantenstroom te delen. Al liet bijvoorbeeld de Britse premier Cameron wel meteen optekenen dat hij er nog steeds vanuit gaat dat alle migranten in eerste instantie asiel aanvragen in het land waar ze aankomen. 

- Systematische inspanningen om mensenhandelaars aan te pakken. De verschillende autoriteiten zullen daarvoor samenwerken met het agentschap dat de grenzen bewaakt, Frontex, en de Europese politie Europol.

16:54 uur: Ook in het vragenuurtje in De Kamer ging het vandaag over de vluchtelingenkwestie. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders pleitte er voor een verdubbeling van het budget van de operaties Triton en Poseidon, en dus voor een grotere aanwezigheid op zee. Minister van Defensie Steven Vandeput herhaalde dat België mogelijk het militaire schip Godetia inzet. En ook andere vormen van steun via gedetacheerde teams op schepen wil hij Europa aanbieden.

©EPA

15:22 uur: De Nederlandse premier Rutte haalt uit naar andere Europese landen bij zijn aankomst in Brussel. ‘Nederland doet al heel veel’, zegt hij. ‘Vraag vandaag is wat de andere landen zullen doen. Veel Europese langen blijven achter, en helpen bijvoorbeeld niet mee met eerder afgesproken operaties.’ En ook Afrika moet actie ondernemen, vindt Rutte. ‘Want dat is het werelddeel waar de vluchtelingen vandaan komen. Dat de situatie weer stabiel wordt, is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de regio zelf.’ 

16:14 uur: Bekijk hieronder opnieuw het overzicht van de vluchtelingencrisis uit de krant van vandaag. Wat is het probleem en wat ligt er op de Europese tafel?

©Mediafin

15:55 uur: Ook terwijl de staatshoofden in Brussel toestromen, duurt de harde realiteit op de Middellandse zee voort. Vandaag zijn na een noodoproep weer 90 migranten gered voor de kust van een Grieks eiland. 

15:46 uur: Uitkijken vandaag ook naar het standpunt van het Verenigd Koninkrijk. De Britten staan niet te springen om veel extra migranten op te vangen. 'Vandaag gaat over het redden van mensen', zei premier David Cameron bij zijn aankomt. 'Als Europees land met het grootste defensiebudget kan het VK een serieuze bijdrage leveren.' Al zijn daar wel condities aan verbonden, gaf Cameron meteen mee. De migranten die Britse schepen oppikken kunnen geen asiel claimen in het VK, wél op de plek waar zij aan land gaan. En dat is Italië. Cameron zegt drie schepen en drie helikopters te zullen toezeggen aan de missie.

Special #euco on #migration: @Number10gov @David_Cameron on #UK contribution #Mediterranean http://t.co/ZtDpN7cOYx pic.twitter.com/jZ6O2zHmcw— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) April 23, 2015

15:27uur: De Italiaanse premier Matteo Renzi - één van de centrale figuren vandaag - is toegekomen. Hij gaf geen commentaar bij het binnenkomen. Net name Italië is vragende partij om de middelen drastisch op te drijven. Ook het aantal van 5.000 vluchtelingen dat Europa zou willen opvangen, vindt Italië veel te laag.

15:07 uur: België komt niet met lege handen naar de top. Premier Charles Michel (MR) belooft hulp met het ondersteuningsschip Godetia. Daar hoort ook een helikopter bij die zoekacties kan uitvoeren. En ons land stapt mee in een proefproject voor de hervestiging van zeker 250 vluchtelingen. Mogelijk wordt dat aantal opgedreven mochten de lidstaten straks overeenkomen om in totaal meer dan de 5.000 migranten op te vangen waarover sprake was in de werktekst die vanochtend circuleerde. Ons land zal daar voor pleiten. Er wordt in dat geval een verdeelsleutel gehanteerd die bepaalt hoeveel migranten elk land opvangt. Noot: België was in elk geval al van plan om die 250 vluchtelingen - vooral Syriërs - op te vangen. Dat aantal lag al vast vóór de ramp dit weekend.

14:56 uur: Tusk is als eerste toegekomen in het Justus Lipsius-gebouw. 'We kunnen het probleem vandaag niet zomaar oplossen', nuanceerde hij meteen. 'Want de echte redenen voor de crisis zijn oorlog en armoede.' Al betekent dat volgen hem niet dat er geen grote inspanningen nodig zijn. 'Er moet straks een akkoord komen over acties', luidde het. ' Mensensmokkelaars moeten worden aangepakt. De grensoperaties van Europa moeten worden opgedreven.' 

Special #EUCO : Doorstep #Tusk @eucopresident on #migrationEU #Mediterranean http://t.co/gvtTG53DDS pic.twitter.com/p11kPlL16l— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) April 23, 2015

12:29 uur: De basis voor het overleg van deze namiddag is het tienpuntenplan dat de Europese ministers van Binnen- en Buitenlandse zaken maandag al hebben opgesteld. De Britse krant The Guardian zou al een voorstel hebben gezien van de tekst die vandaag op tafel komt. Daaruit zou blijken dat Europa van plan is de meeste vluchtelingen terug te sturen. Slechts 5.000 migranten zouden zich in Europa mogen settelen. De terugkeer zou worden geregeld door een nieuwe programma dat gecoördineerd wordt door Frontex. Frontex is het agentschap dat de Europese grenzen bewaakt.  

12:17 uur: Tegen het einde van dit jaar zullen 200.000 migranten arriveren aan de Italiaanse kusten als er niet wordt ingegrepen. Dat maakt de overheid van het land bekend in aanloop naar de top van donderdag. Tijdens de volgende vijf maanden - de zomerperiode - verwacht het Italië 5.000 migranten per week. Het land draagt, samen met Griekenland, de grootste lasten van de vluchtelingenstroom. Premier Matteo Renzi was de eerste regeringsleider die na de ramp van dit weekend om een spoedtop had gevraagd.

©AFP

12:01 uur: In zijn uitnodiging aan de regeringsleiders zegt raadsvoorzitter Donald Tusk dat hij vandaag vooral een aantal praktische maatregelen wil afspreken die op korte termijn een einde moten maken aan de bootdrama's. Hij verwijst bijvoorbeeld naar een uitbreiding van de zoek- en reddingsacties, Tusk wil ook op zoek gaan naar anieren om de mensensmokkelaars aan te pakken. En de raadsvoorzitter zegt de solidariteit te willen herstellen tussen de lidstaten.

11:55 uur: Vandaag zitten de 28 Europese staatshoofden en regeringsleiders in spoed samen in Brussel. Nadat het voorbije weekend zeker 700 migranten zijn verdronken bij de grootste scheepsramp ooit op de Middellandse zee, wil Europa een gezamenlijk antwoord bieden op de vluchtelingenproblematiek. ‘De top van de schaamte’, klinkt het hier en daar. Europese inspanningen de voorbije jaren bleken een slag in het water en van solidariteit was amper sprake.

Kris Van Haver en Samuel Hanegreefs volgen in het Justus Lipsius-gebouw de spoedtop.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud