Europese waakhond lanceert versnelde procedure voor Chinees vaccin

©REUTERS

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft een versnelde procedure geopend om een eventuele markttoelating voor het coronavaccin van de Chinese producent Sinovac te bekijken.

Voor de zogenaamde rolling review baseert het EMA zich op de voorlopige resultaten van laboratoriumstudies en klinische proeven. Die data suggereren volgens het agentschap dat het Sinovac-vaccin de aanmaak uitlokt van antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Bij een rolling review bestudeert het EMA onderzoeksresultaten zodra de producent ze ter beschikking kan stellen. Zo krijgen de experts sneller zicht op een nieuw vaccin of medicijn. De procedure loopt tot het agentschap meent dat voldoende informatie is vergaard en de producent een formele aanvraag tot markttoelating kan indienen.

Het vaccin van Sinovac is het vierde dat via een rolling review wordt bekeken. Ook de vaccins van Novavax en CureVac en het Russische Spoetnik V zitten in die procedure.

Het EMA keurde tot dusver vier coronavaccins goed voor gebruik in de Europese Unie: die van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud