davos reportage

Even geen bibliotheek. En 5.000 soldaten in je dorp.

©REUTERS

5.000 soldaten in het dorp, andere bushaltes en even niet naar de kerk of de bib. Hoe het WEF een bergdorp op zijn kop zet.

Het Wereld Economisch Forum, dat op 22 januari van start gaat, vraagt veel van de 11.000 inwoners van het Zwitserse Davos, die een week lang hun bergdorp omgetoverd zien in een internationale congresstad.

Al jarenlang huurt het persagentschap Reuters een hele week de lokale bibliotheek van Davos als uitvalsbasis. Zakenzender CNBC palmt ook dit jaar weer een kerk in als opnamestudio. Veel bakkers en kleine winkeliers verhuren hun gebouw een week aan CNN of Salesforce. Het Kirchner-museum rond de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner is een week het toneel van een aaneenschakeling van businessevents. Sommige straten worden afgesloten. Bushaltes worden verlegd.

De inwoners van Davos waren het er in 2009 mee eens dat het zo loopt. Meer zelfs. Ze gingen ermee akkoord dat hun gemeentebestuur een state of the art congrescentrum bouwde. En in november 2009 toonden ze zich in de gemeenteraad bereid 1 miljoen Zwitserse frank per jaar uit te geven om hun dorp veilig te houden tijdens het WEF.

Dat lijkt veel, maar is maar een fractie van wat nodig is. Het WEF legt namelijk zelf nog eens 2 miljoen bij, net zoals het kanton Graubünden. De Zwitserse overheid trekt vervolgens nog eens 3 miljoen frank uit en neemt bij een verhoogd veiligheidsrisico ook het gros van een extra schijf van 1 miljoen voor zich. Totaal: 9 miljoen Zwitserse frank, ruim 7,5 miljoen euro.

Airbnb

Dat is nog zonder de 5.000 soldaten gerekend die het Zwitserse leger inzet om de straten van Davos te bewaken, de bergen te monitoren, het luchtruim in een straal van 25 kilometer grotendeels af te sluiten en alle verkeer op de twee toegangswegen naar het bergdorp te controleren.

Die soldaten en hun materiaal kosten 28 miljoen Zwitserse frank voor een week, meldt het kanton Graubünden. Al zouden zonder Davos die militairen moeten trainen en dat kost evenveel, merkt het Zwitserse leger op.

Alles samen: 37 miljoen Zwitserse frank voor een week, of een veiligheidsfactuur van 31,5 miljoen euro.

Komt daarvan iets terug naar het dorp? Het WEF berekende dat het in 2015 een omzet in Davos haalde van 79 miljoen Zwitserse frank. Daarvan vloeit een groot deel - 50 miljoen frank - op de een of andere manier terug naar het dorp. Hotelprijzen swingen die ene week de pan uit.

Appartementen worden voor fenomenale prijzen verhuurd, met uitschieters tot 400 Zwitserse frank (340 euro) per nacht om een Airbnb met drie anderen te delen. Restaurants trekken die laatste week van januari in Davos vaak hun prijzen op en een groot deel van de lokale bevolking werkt als chauffeur, in vestiaires of in cateringbedrijven.

De Tijd logeert al jaren in een gastenkamer op een boerderij, enkele kilometers in de besneeuwde bergen. Ieder jaar vragen we de ondertussen gepensioneerde geitenboer hoe hij die week doorkomt. Door de gekte in het dorp te vermijden, is telkens zijn antwoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud