Fawlty Towers toch weer op streamingdienst BBC

'The Germans', de bekende aflevering van de reeks Fawlty Towers, is binnenkort opnieuw beschikbaar op de streamingdienst van de BBC. De zender kleeft een waarschuwingsbericht aan de eerder geschrapte aflevering.

De Britse openbare omroep zal 'The Germans' van Fawlty Tower opnieuw online plaatsen op zijn streamingdienst UKTV. De BBC zal daarbij de waarschuwing 'offensive content and language' (beledigende inhoud en taal) tonen, meldt de omroep.

De beslissing om de episode uit 1975 tijdelijk offline te halen kwam de BBC op veel kritiek te staan. De streamingdienst verwijderde de aflevering omdat die een scène bevat waarin een personage (de majoor) een racistische belediging uit aan het adres van het cricketteam van de Brits-Caribische eilanden.

Acteur John Cleese reageerde vrijdag afwijzend over de beslissing om de roemruchte aflevering te verwijderen. Volgens hem moet voor iedereen duidelijk zijn dat het gedrag van sommige personages, waaronder de majoor, niet deugt. 'Mensen hebben allemaal een ander gevoel voor humor. Sommigen begrijpen dat als je een personage onzin laat uitkramen, je dat personage bespot en niet de zienswijze van dat personage propageert.'

De aflevering 'The Germans' is wereldwijd bekend dankzij de oneliner 'don't mention the war', terwijl hotelbaas Basil (John Cleese) zelf continu de fout ingaat en de Duitse gasten beledigt.

Ook andere series kwamen onder vuur te liggen door de vernieuwde aandacht voor racisme. Zo werd de satirische reeks 'Little Britain' weggehaald van iPlayer en Netflix 'omdat de tijden veranderd zijn'. Blanke comedians David Walliams en Matt Lucas vertolken in de reeks onder meer personages van vreemde origine en lachen ook met travestieten. In de VS werd 'Cops' dan weer van het scherm gehaald omdat die reeks politiegeweld zou verheerlijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud