Advertentie

Fitch vindt Russische obligaties net geen ‘rommel'

De Russische economie zit diep in de problemen, vooral door de lage olieprijs. ©EPA

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Russische obligaties verlaagd van BBB tot BBB-. Rusland blijft zo voorlopig gespaard van een 'rommelstatus'. Maar het vooruitzicht is negatief, stelt Fitch.

Tot voor kort kreeg Rusland van ratingbureau Fitch nog een BBB rating, of twee trapjes hoger dan de zogenaamde rommelrating. Maar dat werd nu naar beneden bijgesteld. Russische obligaties zijn dus meer risicovol dan voorheen, stelt Fitch. Al houdt dat ook in dat de rente erop erg hoog is. ‘Junk’, of rommel, is het Russisch staatspapier nog niet. Al geeft Fitch wel een negatief vooruitzicht.

De ratingverlaging heeft vooral te maken met de lage olieprijs. De prijs van een vat Brentolie ging vandaag opnieuw naar beneden, tot net boven de 50 dollar. Maar Rusland heeft een veel hogere prijs nodig om uit de kosten te komen en zijn begroting rond te krijgen.

Daar bovenop komen nog eens de sancties die Rusland van Europa en de VS kreeg opgelegd na zijn optreden in Oekraïne. Hoewel president Poetin nog steeds beweert geen hand te hebben in het conflict in het oosten van Oekraïne, gaat de rest van de wereld ervan uit dat het wel het geval is.

Als gevolg van de onzekerheid en de economische malaise kreeg de Russische munt, de roebel, de voorbije weken al zware klappen. In december verhoogde de Russische centrale bank plotsklaps het rentetarief van 10,5 procent naar 17 procent, in de hoop de roebel te redden. ‘Een paniekreactie’, klonk het hier en daar. De renteverhoging kon de daling van de roebel wel even kenteren, maar sinds eind december verliest de Russische munt opnieuw aan waarde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud