Advertentie

Franciscanen op rand van faillissement

Een franciscaan begroet in Assisi paus Franciscus. ©REUTERS

De orde van de franciscanen bevindt zich in ernstige financiële moeilijkheden wegens de verduistering van grote hoeveelheden geld. Dat heeft overste Michael Perry in een open brief onthuld.

Volgens het Italiaanse blad Panorama werden tientallen miljoenen geïnvesteerd in dubieuze maatschappijen. Verscheidene kranten wijzen ook met de vinger naar bedenkelijke keuzes van de kloosterorde. Zo zijn miljoenen euro's in rook opgegaan bij de renovatie van hotel Il Cantico in Rome, een investering die volgens hen niet strookt met de opdracht van de volgelingen van Franciscus van Assisi.

Broeder Perry legt in de brief uit dat de orde in september een intern onderzoek is gestart naar de verduistering van geld. De malversaties bedreigen 'de financiële stabiliteit en het patrimonium van de orde'. De schatbewaarder van de minderbroeders heeft intussen ontslag genomen en verscheidene broeders worden verdacht, net als een aantal externe actoren.

Perry roept de provincies van de kloosterorde op tot solidariteit. De orde van de franciscanen is opgericht in de dertiende eeuw en telt 13.600 broeders in 110 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud