Frankrijk voert strijd tegen islamterreur op

©AFP

Na de onthoofding van een geschiedenisleerkracht door een radicale moslim is de Franse politie tachtig onderzoeken begonnen tegen 'tientallen personen' uit het islamitische milieu.

Het onderzoek wordt de komende dagen voortgezet, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken GĂ©rald Darmanin.

De operaties zijn niet gericht tegen personen die 'noodzakelijkerwijs verband houden met het onderzoek' naar de moord op Samuel Paty, maar zijn bedoeld om 'een boodschap over te brengen: geen minuut uitstel voor de vijanden van de Republiek', zei Darmanin op Europe 1.

Paty, een leerkracht geschiedenis, werd vrijdag onthoofd door een achtienjarige Tsjetsjeen nadat hij een Mohammed-cartoon had getoond in de klas. De dader werd door de politie doodgeschoten. Volgens Darmanin hebben de vader van een leerlingen uit de school van Paty en een radicale activist, Abdelhakim Sefrioui 'een fatwa afgekondigd' tegen de leerkracht. De twee mannen zitten in voorhechtenis.

Tachtig onderzoeken

Sinds de moord zijn zowat tachtig onderzoeken geopend voor onlinehaat en zijn al verschillende mensen opgepakt, voegde Darmanin daaraan toe. Hij zei ook dat hij verschillende verenigingen wil ontbinden, waaronder het Collectief tegen Islamofobie (CCIF) in Frankrijk.

'Eenenvijftig verenigingen zullen deze week bezoek krijgen van de autoriteiten en een aantal van hen zullen, op mijn voorstel, worden ontbonden door de ministerraad.'

Vijand van de republiek

Volgens de Franse minister is de CCIF 'duidelijk betrokken' bij de feiten en zijn er 'een aantal elementen die erop wijzen dat het gaat om een vijand van de Republiek'. Hij haalde ook de ngo Baraka City aan, opgericht door moslims met een salafistisch profiel. De voorzitter van die organisatie, Driss Yemmou, werd donderdag onder gerechtelijk toezicht geplaatst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud