G20-top eindigt opnieuw verdeeld over klimaat

Het 'familieportret' van de tweedaagse G20-top in Osaka ©AFP

De G20-top in het Japanse Osaka is afgerond met een minimale consensus over het klimaat. De VS bleven afzijdig, maar Brazilië zette wel zijn handtekening.

Zoals bij de twee vorige G20-topvergaderingen weigerden de Verenigde Staten opnieuw het klimaatakkoord van Parijs te onderschrijven. De staats- en regeringsleiders van de grootste industrie- en groeilanden beklonken de top dan ook met een tweedelige verklaring – die maar moeizaam en in extremis tot stand kwam.

19 landen beloofden hun trouw aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Onder hen ook Brazilië, een land waarover twijfel was gerezen. De rechtse president Jair Bolsonaro had overwogen zich eveneens terug te trekken, maar stond onder grote druk het klimaatakkoord toch te steunen.

De Franse president Emmanuel Macron had ermee gedreigd het miljardenzware handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen te blokkeren, mocht Brazilië zich afkerig opstellen.

Het was net op de G20-top dat bekend werd gemaakt dat er een EU-Mercosur-akkoord was bereikt. Bolsonaro hoopt met het akkoord de groei van Brazilië te kunnen versnellen en meer Europese investeringen aan te trekken.

Best mogelijke scenario

De Franse president Macron (links) naast zijn Braziliaanse collega Bolsonaro ©Photo News

Na afloop prees de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich gelukkig dat het ‘opnieuw gelukt was een 19:1-verklaring te hebben’. De verbintenis is misschien weinig ambitieus, maar toch een opluchting voor milieugroeperingen.

‘Gezien de huidige situatie is het formaat 19+1 het best mogelijke scenario. Maar gelet op de grote bezorgdheid over de klimaatrisico’s is het geen ideaal akkoord’, zie Yukari Takamura, professor internationaal recht aan de universiteit van Tokio, aan het Franse persagentschap AFP.

Een belangrijk strijdpunt waarover in Osaka overeenstemming werd bereikt, is de vervuiling van de oceanen met plastics. Met de ‘Osaka Blue Ocean Vision’ willen de G20 tegen 2050 de toenemende verontreiniging van de oceanen stoppen, onder meer door een beter afvalbeheer en innovatieve oplossingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud