Advertentie

G20 verdeeld over groeimaatregelen

©EPA

De 20 invloedrijkste industrielanden zijn het er nog niet over eens hoe de economische groei in de periode tot 2018 met 2 procent moet worden opgevoerd. Dat bleek zondag na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 in de Australische stad Cairns.

Op de G20-top kwam het tot een ideologische botsing tussen de voorstanders van een stimulerend overheidsbeleid en de aanhangers van budgettaire orthodoxie. Tot dusver zijn maatregelen overeengekomen die voor 1,8 procent extra groei zorgen. Om aan de beoogde 2 procent te komen, zou volgens de Verenigde Staten vooral Europa meer haast moeten maken met stimuleringsmaatregelen. Met name Duitsland is het daarmee oneens en blijft hameren op hervormingen en begrotingsdiscipline. Amerikaans minister van Financiën Jack Lew: 'Europa moet begrijpen dat stimulering op korte termijn kan samengaan met hervormingen op lange termijn.'

 

De G20 waarschuwde nog voor het ontstaan van zeepbellen. 'We zijn ons ervan bewust dat er in tijden van lagere rentes buitensporige risico's op de financiële markten kunnen ontstaan.'

De leidende industrie- en groeilanden zijn het er wel over eens dat de strijd tegen belastingontduiking door internationale bedrijven rigoureus moet gevoerd worden. Tegen 2018  mag het niet langer mogelijk zijn dat internationale bedrijven via fiscale structuren en winstverschuivingen nog belastingen kunnen ontduiken, luidt het. De Franse minister van Financiën Michel Sapin gaf  meer uitleg over de strijd die de G20 tussen nu en 2018 wil voeren tegen fiscale constructies van internationale bedrijven. Hij verklaarde tijdens de G20-bijeenkomst dat 14 staten die nog altijd onvoldoende transparant zijn, onder druk zullen gezet worden. De lidstaten van de G20 zullen ook normen uitwerken die snel in nationale wetgevingen kunnen worden opgenomen.

De ministers uitten verder hun bezorgdheid over de gevolgen van de ebola-uitbraak in West-Afrika. 'Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de groei en de stabiliteit in de betrokken landen en de regio en we beklemtonen daarom dat een passende internationale reactie daarop nodig is.' In  Cairns zijn ook een honderdtal betogers op straat gekomen om meer inspanningen te vragen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het protest in Cairns maakt deel uit van de 'People's Climate March', een serie klimaatmarsen in de hele wereld, waarvoor zondag enkele honderdduizenden deelnemers worden verwacht.

In november is in Brisbane de volgende topontmoeting tussen de staatshoofden en regeringsleiders van de G20. Dan moeten knopen worden doorgehakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud