G7 als één blok tegen Rusland

Merkel en Abe staan op één lijn als het om Rusland gaat ©REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei woensdag dat de G7 niet zal aarzelen om verdere sancties tegen Rusland te nemen.

Woensdag ontmoetten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Japanse eerste minister Shinzo Abe elkaar in het kader van diens zevendaagse toer door Europa. Tijdens die ontmoeting zeiden ze dat de leidende industriële mogendheden van de G7 indien nodig als één blok tegenover Rusland zouden staan. Dit ondanks de dreiging vanuit Moskou om wraak te nemen tegen buitenlandse energiebedrijven.

Zo'n uitdrukkelijk standpunt komt toch ietwat onverwacht van Duitsland en Japan. Beide grootmachten hebben het immers al een tijdje moeilijk om een evenwicht te vinden tussen het bestraffen van Rusland voor haar vijandige politiek tegenover Oekraïne enerzijds en het veiligstellen van de binnenlandse bedrijfsbelangen en energiebevoorrading anderzijds.

Voorlopig gaan de sancties niet verder dan visumverboden en de bevriezing van tegoeden, maar Merkel waarschuwt dat verdere stappen niet zullen uitblijven als Rusland niet meer moeite doet om de vrijlating van OVSE-waarnemers te bevorderen.

Ondanks de dreiging van Russisch president Poetin eerder deze week dat hij de deelname van buitenlandse bedrijven in bepaalde sectoren zou herzien, houdt Merkel voet bij stuk. 'We hebben ernstig nagedacht over de genomen maatregelen en ik zie geen reden om die sancties in vraag te stellen.' Abe voegde er wel aan toe dat diplomatiek overleg daarom niet uitgesloten is. 'Het is belangrijk dat we communiceren met Rusland.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud