G7 beraadt zich vanavond over Oekraine

De Amerikaanse president Barack Obama en de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens een persmoment in het Rijksmuseum, met als decor de Nachtwacht van Rembrandt - Foto AFP ©AFP

Te midden van groeiende zorgen over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne, komen maandag de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) bijeen om over de crisissituatie te spreken.

Ze doen dat aan het begin van de avond in een ingelast overleg over Oekraïne in het Catshuis in Den Haag, tegenover het World Forum waar de nucleaire top plaatsheeft.

De Nederlandse premier Mark Rutte zal hen in zijn ambtswoning ontvangen maar niet deelnemen aan het overleg. In de G7 zitten behalve de Amerikaanse president Barack Obama, premier Stephen Harper (Canada), Angela Merkel (Duitsland), David Cameron (Groot-Brittannië), François Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan). Bovendien schuiven Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie.

Ze zullen de ontwikkelingen doornemen en mogelijk nadere sancties bespreken tegen Moskou. Recent werden al maatregelen getroffen tegen personen die bij de Russische annexatie van de Krim zijn betrokken. Het gaat om inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. De Amerikanen bereiden ook economische sancties voor. De Oekraïense troepen kregen maandag opdracht zich terug te trekken uit de Krim.

Het is niet duidelijk hoe lang het G7-overleg gaat duren. De regerings- en delegatieleiders worden later maandagavond verwacht in paleis Huis ten Bosch, waar ze een werkdiner hebben met de Nederlandse koning Willem Alexander. De inloop daarvan is vanaf 19 uur maar het diner begint zeker een uur later.

Rembrandt

Obama werd maandagochtend rondgeleid in de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar bewonderde hij niet alleen de Nachtwacht, maar ook andere werken van Rembrandt en schilderijen van Hollandse meesters als Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer. Het was de eerste keer dat een regerende Amerikaanse president een bezoek bracht aan het Rijksmuseum.

 Xi Jinping

In de marge van de nucleaire en G7-top had Obama ook een ontmoeting met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. In de residentie van de Amerikaanse ambassadeur hield de Chinese president zich op de vlakte over Oekraïne. China zit duidelijk verveeld met de annexatie van de Krim door Rusland. Het land spreekt normaal gesproken zijn steun uit voor Moskou, maar is anderzijds steevast gekant tegen inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Xi herhaalde daarom enkel dat China zich verbonden heeft tot het uitbouwen van 'een nieuw model van relaties tussen grote landen'.

Obama merkte op dat de relaties tussen Washington en Peking functioneren ondanks 'bestaande wrijvingen', onder meer in dossiers als mensenrechten en maritieme kwesties in de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan.

De echtgenote van de Amerikaanse president, Michelle Obama, is momenteel voor een week op bezoek in China, waar zij ook de Chinese president ontmoette. Maandat bracht ze samen met haar dochters Malia en Sasha in Xi'an een bezoek aan het befaamde terracottaleger. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud