G7-top staat bol van conflictstof

De Britse premier Boris Johnson bij zijn aankomst in Biarritz. ©REUTERS

In het mondaine Biarritz vindt dit weekend de top van de G7 plaats. Gastheer Emmanuel Macron zal zijn beste beentje moeten voorzetten om het treffen beleefd te houden.

De deelnemers aan de top - de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan, aangevuld met de Europese Unie - buigen zich drie dagen lang over een reeks netelige kwesties.

Harde confrontaties vallen niet uit te sluiten. Van de Amerikaanse president Donald Trump is bekend dat hij hard uit de hoek kan komen en niet gelooft in dit soort multilateraal overleg. En de nieuwe Britse premier Boris Johnson, die zijn debuut maakt op de internationale scene, is minstens even provocatief als Trump.

Het menu van de G7 in Biarritz:

1. Handelsoorlog

2. Brexit

3. Van G7 naar G8

4. Iran

5. Syrië

6. Googletaks

7. Brand in Amazonewoud

 

Een eerste heikel thema is de invoering van de zogenaamde Googletaks. Met die belasting gaat Frankrijk high-techbedrijven belasten voor de activiteiten die ze in het land ontplooien. Dat tot woede van Trump. Hij dreigt Franse wijn zwaarder te belasten als de heffing er komt.

De brexit is de volgende netelige kwestie. Johnson wil Europa bewegen tot een bijsturing van het scheidingsverdrag. Maar een alternatief heeft hij niet. Wel wil de Britse premier op 31 oktober zeker weg uit de EU, desnoods zonder deal. Europese diplomaten vrezen dat Johnson, mogelijk aangepord door Trump, de internationale bühne wel eens kan gebruiken om Europa de schuld voor een harde brexit in de schoenen te schuiven.

Ik ben heel bezorgd over het groeiende protectionisme en de invoertarieven. De spanningen en de tarieven moeten afnemen.
Boris Johnson
Britse premier

De handelsoorlog tussen de VS en China baart iedereen zorgen. Zeker nu Washington en Peking hun conflict gisteren nog eens naar een hoger niveau tilden. China is weliswaar niet aanwezig in Biarritz, maar het land zal wel over de lippen gaan.

Zo zei de Britse premier Boris Johnson zaterdag bij zijn aankomst in Biarritz dat hij Trump zondag - de twee ontmoeten elkaar dan - zal zeggen zich terug te trekken uit de handelsoorlog. 'Ik ben heel bezorgd over het groeiende protectionisme en de invoertarieven.' Johnson verklaarde dat hij een opening van de wereldhandel wil zien. 'De spanningen en de tarieven moeten afnemen.'

Even delicaat is Iran. Europa wil het nucleaire akkoord met Iran, dat Trump in mei 2018 heeft opgezegd, alsnog redden. De voorbije weken is de spanning tussen Iran en de VS fors gestegen. Olietankers in de Straat van Hormuz zijn niet langer veilig.

©AFP

Macron wil ook Syrië ter sprake brengen. Hij is bezorgd over de toestand in Idlib, waar de tegenstanders van president Bashar-al-Assad zich verzameld hebben. Om hun verzet te breken bombardeerde het regime de stad de voorbije maanden geregeld, met honderden slachtoffers tot gevolg.

Van G7 naar G8 is nog zo’n netelige kwestie. De G7 is een tijdje een G8 geweest met Rusland aan boord. Sinds 2014 is het land niet langer welkom wegens de annexatie van de Krim. Macron nodigde president Vladimir Poetin begin deze week wel uit voor een werkbezoek. Van hem mag Rusland weer in de club als het zijn goede wil toont in Oekraïne. De rest van de G7 is daar helemaal niet van overtuigd.

Ook de brand in het Amazonewoud kan voor vuurwerk zorgen. De Franse president tweette eerder deze week dat 'ons huis in brand staat', met een belofte om de noodtoestand op de agenda van de G7 te zullen brengen. 

Geen verklaring, wel persconferentie

Omdat zo veel conflictstof aanwezig is op de top, heeft Macron het zekere voor het onzekere genomen. Hij ziet af van een slotverklaring. Zo wil hij gênante situaties zoals vorig jaar in Canada voorkomen. Toen stemde Trump eerst in met de slottekst om die vervolgens te verwerpen. De G7-leiders beperken zich de volgende dagen dus tot ‘informele’ discussies. Maar die verlopen daarom niet minder hard.

13.200
Om rellen te voorkomen en de veiligheid te verzekeren zijn 13.200 ordehandhavers ingezet bij de G7-top.

Er is maandag wel een gezamenlijke persconferentie van Macron en Trump voorzien, zo meldt het persagentschap Reuters op basis van Franse diplomatieke bronnen. Frankrijk geeft na deze top het voorzitterschap over de G7 door aan de Verenigde Staten. 

Om buiten de vergaderzaal alles in goede banen te leiden zijn 13.200 ordehandhavers opgetrommeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud