Geen extra Belgisch geld voor VN-klimaatfonds

Uittredend premier Elio Di Rupo (links) en uittredend minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille op de VN-top in New York. ©BELGA

België belooft geen extra geld voor het klimaat, in tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland. Premier Elio Di Rupo hoopt niettemin dat de verschillende entiteiten van ons land nog een oplossing vinden.

Het groene klimaatfonds van de Verenigde Naties heeft 2,3 miljard dollar opgehaald. Dat zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in de marge van de VN-klimaattop in New York. Het bedrag ligt fors onder de doelstelling om tegen het einde van het jaar 10 miljard dollar in te zamelen.

Het fonds wordt gebruikt om ecologische investeringen in ontwikkelingslanden te financieren, en zo de klimaatimpact van de industrialisatie zo beperkt mogelijk te houden. Frankrijk en Duitsland storten elk 1 miljard euro, en verder onder meer Zwitserland en Zuid-Korea 100 miljoen, Denemarken 70 miljoen, Noorwegen 33 miljoen en Tsjechië 5,5 miljoen euro.

Volgens Ban Ki-moon hebben tegelijk ook enkele privébanken laten weten voor 20 miljard dollar aan groene obligaties uit te geven, en dat bedrag tegen 2015 op te trekken naar 50 miljard. De verzekeraars beloofden op hun beurt om tegen 2015 'hun groene investeringen te verdubbelen', naar 82 miljard dollar.

België

Premier Elio Di Rupo verklaarde op de klimaattop dat ons land nog altijd voorstander is van ambitieuze doelstellingen op vlak van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Maar in tegenstelling tot zijn Franse en Duitse collega's beloofde de eerste minister geen vers geld voor het klimaat. Al hoopt Di Rupo wel dat de verschillende entiteiten van het land een oplossing vinden.

'De economische en financiële crisis hebben de strijd tegen de klimaatsverandering naar het achterplan verdrongen. Dat is gevaarlijk want onze planeet is aan het einde van haar krachten', verklaarde Di Rupo.

België liep overigens een aanzienlijke achterstand op wat betreft de betalingen aan het klimaatfonds. Zo beloofde de federale regering ten tijde van Yves Leterme om tussen 2010 en 2012 150 miljoen euro te storten, maar tot hiertoe kwam daarvan nog maar slechts 92 miljoen in het fonds terecht. In 2013 werd amper 3,25 miljoen vrijgemaakt. De uitgekeerde bedragen zijn in hoofdzaak betaald door de federale regering, die er echter niet in slaagde om met de gewesten een akkoord te sluiten over het verschuldigde totaalbedrag.

Leonardo DiCaprio

De bijeenkomst is een initiatief van Ban Ki-moon. Hij hoopt dat de ongeveer 125 regeringsleiders en andere politici die aan de bijeenkomst deelnemen, zo veel vorderingen maken dat er eind volgend jaar in Parijs een alomvattende overeenkomst kan worden gesloten om de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen te verminderen. Het is de eerste keer sinds de mislukte top in 2009 in Kopenhagen dat zo veel politieke leiders zich over de klimaatverandering buigen.

Leonardo DiCaprio op de VN-klimaattop in New York. ©AFP

Behalve Ban sprak ook acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio bij de opening. Hij riep de politici op in actie te komen en 'moedig en oprecht' de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarnaast nam de voorzitter van IPCC (de VN-organisatie voor de evaluatie van de risico's van de klimaatverandering), de Indiase econoom Rajendra Pachauri, het woord.

De Amerikaanse president Barack Obama zei op de top dat China en zijn land het voortouw moeten nemen in de acties voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. 'Dat is iets wat grote landen moeten doen', zei hij. Obama ontmoette dinsdag de Chinese vicepremier Zhang Gaoli. De VS en China zijn 's werelds grootste uitstoters van kooldioxide

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud