'Geen reden om diesel fiscaal te bevoordelen'

Smog in Parijs ©AFP

De overheid heeft geen enkel argument om diesel fiscaal een voordeel toe te kennen, vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport over de kostprijs van de luchtvervuiling in steden.

'Door voortijdige overlijdens en de gezondheidsproblemen die ze veroorzaakt, wordt de kost van stedelijke luchtvervuiling geraamd op 3.500 miljard dollar (2.560 miljard euro) per jaar voor de ontwikkelde economieën en voor landen als China en India', stelt de OESO.

In OESO-landen, zoals België, 'is het wegtransport verantwoordelijk voor de helft van de kosten gelieerd aan luchtvervuiling, en het zijn de dieselwagens die de grootste schade aanrichten via hun uitstoot', stelt het rapport. Volgens de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria, is 'een collectieve ingreep' onvermijdelijk.

'Meer dan 3,5 miljoen mensen op aarde sterven jaarlijks voor luchtvervuiling in de steden', stelt de OESO. 'Aandoeningen aan hart en longen zijn als doodsoorzaak belangrijker geworden dan de verkeersongevallen op de weg in de 34 lidstaten.'

Het rapport pleit dan ook voor het herdenken van het stedelijk vervoer, en vraagt om te stoppen met het fiscaal bevoordelen van diesel tegenover benzine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud