George Soros schenkt 18 miljard aan liefdadigheid

Hefboomfondspionier George Soros heeft het grootste deel van zijn vermogen aan de kant gezet voor filantropie. ©REUTERS

De 87-jarige superbelegger maakt van zijn filantropische stichting Open Society Foundations meteen de grootste van de VS, na de Bill and Melinda Gates Foudation.

George Soros, die een van de grootste fortuinen ter wereld verzamelde met een reeks transacties op de financiƫle markten, heeft de bulk van zijn fortuin overgemaakt aan zijn liefdadigheidsorganisatie Open Society Foundations. Het gaat om bijna 18 miljard dollar (15,3 miljard euro), meldde The Wall Street Journal dinsdag op gezag van vertegenwoordigers van de organisatie.

Door de schenking groeit de stichting in een klap uit tot een van de grootste van de wereld en alleszins tot de grootste in de Verenigde Staten na die van Microsoft-medeoprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda, op basis van cijfers uit 2014.

Soros is volgens de jongste rijkenlijst van het Amerikaanse blad Forbes goed voor een vermogen van 23 miljard dollar, wat van hem de 20ste rijkste mens maakt.

Dat geld vergaarde de uit Hongarije afkomstige miljardair met zijn investeringsmaatschappij Soros Fund Management die hij opzette in 1969 toen hij naar de VS uitweek en daar aandelenhandelaar werd. Soros Fund Management was een van de eerste hefboomfondsen, maar al jaren geleden heeft Soros de beweging ingezet om er een family office van te maken met als voornaamste opdracht om geld vrij te maken voor goede doelen.

De voorbije jaren stijfde Soros Open Society via jaarlijkse donaties. Het was al geweten dat het grootste deel van zijn fortuin naar de stichting zou gaan, maar toch verrast de grote operatie die dinsdag bekendraakte. De bijna 18 miljard is meer dan de 14 miljard die de organisatie en Soros zelf tot dusver al besteedden.

Open Society opereert via een netwerk van meer dan 40 instanties en kantoren in een hele reeks landen, van Afghanistan tot Zuid-Afrika.

De reeks begunstigden is bijzonder lang. Open Society steunde onder meer al vluchtelingen, gezondheidsprogramma's, onderwijsinitiatieven en minderheden zoals de Roma. De organisatie is ook bekend van haar openlijke politieke standpunten die soms kwaad bloed zetten. Zo maakte ze na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president 10 miljoen dollar vrij om haatcampagnes in de VS tegen te gaan.      

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud