Advertentie
Advertentie

Google weigert wereldwijd recht om vergeten te worden

©REUTERS

Google weigert de eis van de Franse privacywatchdog (CNIL) om het recht vergeten te worden wereldwijd toe te passen. Mensen wier aanvraag aanvaard werd, zullen nog steeds terecht komen in de resultatenlijst op niet-Europese zoekmachines.

In mei vorig jaar zette de beslissing van het Europees Hof van Justitie de internetwereld op zijn kop. Vanaf dan moeten zoekmachines voor Europeanen links definitief verwijderen in het geval dat aan de criteria van het Hof voldaan wordt (inadequate, irrelevante, niet langer relevante of overbodige informatie, die niet omwille van het publiek belang bewaard moet blijven).

Het recht om vergeten te worden, heeft echter enkel effect op Europese versies van Google. Als de persoon opgezocht wordt op andere versies dan worden de links nog wel gegeven.

Het CNIL vindt dat niet kunnen en eist van Google dat de links wereldwijd uit de resultatenlijst verwijderd worden. Daarvoor bedankt Google echter vriendelijk. Volgens Peter Fleischer, Googles adviseur voor globale privacy, kan het niet zijn dat een bepaald land beslist wat in een ander land te zien is.

Google vreest dat een inwilliging van de eis een sneeuwbaleffect veroorzaakt. Andere landen waar bepaalde informatie verboden is, zouden dan voor die links ook kunnen eisen om ze te verwijderen. Uiteindelijk, zo stelt Google, zal het internet zo vrij zijn als het meest onvrije land.  

Internet globaal reguleren

De kwestie raakt een cruciaal dilemma van het internet aan: hoe reguleren we een globaal net zonder het ene land zijn visies te laten domineren over het andere? De beslissing van het Hof in 2014 was al een nauwgezette afweging tussen het recht op informatie en het recht op privacy. 

Het schoentje knelt echter niet alleen op dat vlak. Omdat men in de Verenigde Staten steeds terug kan vallen op het eerste amendement van de grondwet blijven heel veel links, die in andere landen wetten overtreden, zoals het ontkennen van de holocaust, beschermd tegen censuur.

'Geen enkel land zou mogen beslissen welke inhoud in een ander land beschikbaar is', aldus Fleischer. Wat een beperking door individuele landen op wereldwijde schaal onmogelijk maakt. Om dan tot een wereldwijde regelgeving te komen, dienen ook de Verenigde Staten mee op de boot te springen. Hun grondwet staat echter hiërarchisch boven verdragen met andere landen, waardoor de grondwet zulke afspraken steeds teniet doet. Het wereldwijde web zal dus nog een hele lange tijd vrij blijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud