Advertentie

Groeitempo China daalt tot 7,1 procent

Een van de boosdoeners: minder investeringen in vastgoed. ©Frans Schellekens

De economische groei in China daalt van 7,4 procent dit jaar tot 7,1 procent in 2015. Een van de grootste boosdoeners is de aanhoudende afname van investeringen in vastgoed.

De beoogde groei van 7,4 procent is al het laagste niveau sinds 1990. 'De neerwaartse druk die de dalende vastgoedinvesteringen veroorzaken, zal een remmende werking hebben op een eventuele groei van de export', aldus hoofdeconoom Ma Jun van de Chinese centrale bank. Hij verwacht dat de export volgend jaar met 6,9 procent toeneemt en dat de inflatie uitkomt op 2,2 procent.

De People's Bank of China bestempelde de vooruitzichten voor de werkgelegenheid en de inflatie ondanks het verwachte lagere groeitempo als stabiel.

De Britse krant Sunday Times schreef op basis van een rapport van Commerzbank dat de toch al fragiele Europese economie flink geraakt kan worden door de afkoeling in China. De Duitse bank vreest met name voor deflatie, een langdurige periode van prijsdalingen die een rem kan zetten op de economie. Consumenten stellen in zo'n periode mogelijk uitgaven uit in afwachting van nog lagere prijzen, terwijl het tegelijkertijd steeds lastiger wordt om schulden af te lossen.

In de eurozone dreigt al deflatie, zeker na de forse daling van de olieprijzen, meent Commerzbank. Het bedrijf is overigens aanzienlijk somberder over de Chinese economie dan de centrale bank van het land. Commerzbank gaat uit van een groei van 6,5 procent in China volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud