Grote bedrijven willen 300.000 zeelieden veilig thuis krijgen

©ANP XTRA

Multinationals zoals Unilever en Procter & Gamble roepen in een open brief op meer dan 300.000 zeelui weer veilig thuis te krijgen. Voor de meeste Belgische zeelui lukte dat intussen. Maar de reders houden hun hart vast nu de coronacijfers weer stijgen.

Dat schrijft het persagentschap Bloomberg. De CEO's die de brief ondertekenden vragen overheden om schepen te laten aanmeren in hun havens. Door de coronamaatregelen en gesloten grenzen zitten veel werkers vast op zee. De bedrijven maken zich zorgen om de feitelijke dwangarbeid die volgde uit de situatie. Ook de werkomstandigheden zouden ondermaats zijn. De situatie kan volgens hen ook de wereldwijde aanvoerketen in het gedrang brengen.

Wij hebben de meeste Belgische zeelui kunnen terugbrengen, maar dat heeft wel miljoenen gekost.
Wilfried Lemmens
Directeur Koninklijke Belgische Redersvereniging

Naast Unilever en Procter & Gamble steunen ook CEO's van Carrefour, Mondelez Internatioinal en Heineken de oproep. De brief is gericht aan Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Meer dan 120 landen of gebieden hebben de toegang van schepen in meer of mindere mate beperkt om de verspreiding van het de pandemie in te dijken.

Miljoenen gekost

In België lijkt de situatie ondertussen gestabiliseerd, maar er wordt gevreesd voor een herhaling van het scenario nu de coronacijfers wereldwijd weer toenemen. 'Wij hebben de meeste Belgische zeelui kunnen terugbrengen, maar dat heeft wel miljoenen gekost', zegt Wilfried Lemmens, de directeur van de Koninklijke Belgische Redersvereniging. Zo werden privévluchten ingezet om iedereen veilig thuis te krijgen. 'België heeft in alle discretie veel werk verzet. Wereldwijd is het probleem helaas nog steeds groot. Het is onverantwoord zeelui zo lang op een schip te laten, zowel voor de veiligheid van het schip, als voor de persoon in kwestie en diens familie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud