Advertentie

Grote cyberaanval treft Rode Kruis

Het Rode Kruis is 'ontsteld en verbijsterd' door de aanval. ©EPA

Hackers die inbraken in het systeem van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) konden de handen leggen op de data van meer dan 515.000 'extreem kwetsbare mensen', waaronder een 1.000-tal dossiers van Rode Kruis-Vlaanderen.

Het hoofdkantoor in Genève heeft geen idee van wie de aanval uitvoerde. Wel werd een oproep gelanceerd naar de persoon of personen achter de aanval. 'Berokken niet meer schade en leed aan zeer kwetsbare personen door hun gegevens te delen, te verkopen of te gebruiken', klonk het op Twitter.

De hackers viseerden een extern bedrijf in Zwitserland dat de gegevens van de organisatie bijhoudt. De getroffen dienst is Restoring Family Links, die in een zestigtal landen actief is om vermisten op te sporen en mensen opnieuw in contact te brengen met hun familie.

'Een aanval op de gegevens van vermiste mensen maakt de angst en het lijden van de families nog moeilijker om te dragen. We zijn allemaal ontzet en verbijsterd dat deze humanitaire informatie het doelwit was en gecompromitteerd is', zei Robert Mardini, het hoofd van het ICRC. 'Deze cyberaanval brengt kwetsbare mensen, die al humanitaire hulp nodig hebben, in gevaar.'

Vlaanderen

De hackers konden mogelijk beslag leggen op een duizendtal dossiers van Rode Kruis-Vlaanderen.
Jan Poté
Woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen

Ook Rode Kruis-Vlaanderen werkt mee aan dat programma en heeft persoonsgegevens op de getroffen databank staan. 'Het gaat om een 1.000-tal dossiers van Rode Kruis-Vlaanderen', zegt Jan Poté, de woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Het is nog niet geweten in welke mate de data effectief gecompromitteerd zijn. Door de aanval ziet het ICRC zich gedwongen de computersystemen waarop de gegevens zijn opgeslagen af te sluiten. Er wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing 'om dit essentiële werk voort te zetten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud