Advertentie

Haatprediker Abu Hamza levenslang de cel in

©EPA

De Londense haatpredikant Abu Hamza al-Masri is vrijdag voor een rechtbank in New York veroordeeld tot levenslang wegens zijn steun aan het terrorisme.

In mei vorig jaar was hij schuldig bevonden aan elf aanklachten. Hij zou onder meer een jihadistisch trainingskamp hebben willen opzetten in Oregon.

De voormalige imam van de Londense moskee in Finsbury was onder meer betrokken bij een gijzelneming in 1998 in Jemen. Daarbij werden vier mensen werden gedood.

De advocaten van de 56-jarige Hamza hadden geopperd dat hij fysiek niet in staat was om in een strengbewaakte gevangenis te verblijven. Hamza, ook wel ‘Kapitein Haak’ genoemd vanwege zijn handprothese, verloor in Afghanistan een arm en een oog toen hij op een mijn stapte. De rechter laat de gevangenisautoriteiten beslissen of Hamza in de cel of in de ziekenboeg terechtkomt.

Hamza geldt als een van de bekendste islamistische leiders wereldwijd. In Groot-Brittannië was hij op de voorgrond getreden met moordaanslagen en haatoproepen. In 2004 werd hij opgepakt en in oktober 2012 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud