Advertentie

Helft voedsel belandt op afvalberg

Bijna de helft van het geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd. (Foto:EPA) ©EPA

Bijna de helft van alle geproduceerde voedsel belandt niet op een bord maar bij het afval. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME).

Jaarlijks belandt 30 tot 50 procent van de wereldwijde voedselproductie op de afvalberg. Dat stelt het onderzoeksinstituut IME, een organisatie die 100.000 Britse ingenieurs verenigt en oplossingen zoekt voor moderne uitdagingen. Volgens de berekening van IME blijft 1,2 tot 2 miljard ton voedsel ongebruikt.

Het IME wijst op verschillende factoren die de 'onthutsende' verspilling in de hand werken. Als voornaamste oorzaken verwijzen de ingenieurs naar de onnodig strikte houdbaarheidsdata op producten, promotiecampagnes van één kopen één gratis en de voorkeur van westerse consumenten voor 'perfect voedsel'. Bovendien wijst het onderzoek op de gebreken in de moderne landbouw.

Het onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat in het Verenigd Koninkrijk 30 procent van de groenten niet geoogst wordt, omdat ze niet voldoen aan de uiterlijke standaarden van de retailers. In de VS en Europa gooien consumenten tot de helft van hun aangekochte voedsel ongebruikt weg.

Gemeenschappelijke aanpak

Het IME verbindt aan zijn onderzoek een oproep om het probleem van voedselverspilling dringend aan te pakken. 'De Verenigde Naties voorspellen dat er op het einde van de eeuw 3 miljard monden meer gevoed moeten worden', stelt het IME. 'Die explosieve bevolkingsgroei zal de druk op schaarse bronnen als land, water en energie nog doen toenemen.'

Volgens het onderzoek gaat jaarlijks 550 miljard kubieke meter water naar gewassen die de consument niet bereiken. Een dieet gebaseerd op vlees kleurt het plaatje nog somberder, aangezien 20 tot 50 keer meer water nodig is om een kilogram vlees te produceren dan een kilogram groenten.

Als we zo onzorgvuldig met water blijven omspringen, dreigen op verschillende plaatsen in de wereld ernstige tekorten aan drinkbaar water, waarschuwt het onderzoek. 'Het is onthutsend hoeveel voedsel verspild wordt', stelt onderzoeker Tim Fox. 'Het kan perfect dienen om de hongerigen vandaag en de stijgende wereldbevolking in de toekomst te voeden.'

Volgens het IME moeten overheden, ngo's en internationale instellingen als de VN dringend samenwerken om de mentaliteit rond afval bij mensen te veranderen. 'De gewoonte van landbouwers, voedselproducten, supermarkten en consumenten om voedsel te verspillen, moet aangepakt worden', roept het IME op.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud