Herstellende Navalny wil terug naar Rusland

Navilny ligt in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. ©EPA

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wil ondanks zijn vergiftiging terug naar Rusland om zijn politieke missie voort te zetten.

De 44-jarige oppositieleider heeft met het Duitse openbaar ministerie gesproken over de aanslag en over zijn plannen na zijn herstel. Navalny zou daarbij ‘mentaal scherp’ zijn geweest, schrijft The New York Times. ‘Hij is niet van plan in Duitsland in ballingschap te gaan’, zegt de Duitse veiligheidsbron die met de krant sprak. ‘Hij wil terug naar Rusland om zijn missie voort te zetten.’

Navalny ligt momenteel in een Berlijns ziekenhuis, nadat hij op 20 augustus het bewustzijn verloor op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Volgens de Duitse regering kwam uit laboratoriumonderzoek ondubbelzinnig bewijs naar boven dat de oppositieleider was vergiftigd met novitsjok. Dat werd maandag bevestigd door een Frans en een Zweeds laboratorium.

Rusland houdt vol dat er geen bewijs is dat Navalny is vergiftigd en verzet zich hevig tegen de Duitse beschuldigingen. Volgens de Russen misbruikt Berlijn de situatie rond Navalny om Rusland in diskrediet te brengen.

De vooraanstaande criticus van de Russische president Vladimir Poetin werd tot vorige week in een kunstmatige coma gehouden. Maandag raakte bekend dat Navalny's toestand dermate is verbeterd dat hij nu voor korte periodes uit zijn bed kan komen.

Zenuwgas

Moskou beweert intussen niet te beschikken over een voorraad novitsjok. Dat heeft Sergej Narysjkin, het hoofd van de Russische geheime dienst, dinsdag gezegd. De voorraden van het zenuwgas werden vernietigd conform het protocol en de voorschriften van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, zegt Narysjkin. Hij zou er aan toegevoegd hebben dat wie het tegenovergestelde beweert aan desinformatie doet.

Nog volgens Narysjkin had Navalny bij het verlaten van het Russische grondgebied geen gif in het lichaam. Rusland heeft daarover heel wat vragen voor Duitsland, klonk het. Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, benadrukte dat Moskou het onbegrijpelijk vindt dat het van Berlijn nog altijd niet de gevraagde gegevens over de gezondheid van Navalny kreeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud