Advertentie

Het Belgische netwerk achter de aanslagen

©BELGA

Twee dagen na de aanslagen in Parijs, die al aan 129 mensen het leven hebben gekost, is duidelijk dat een groot deel van de voorbereiding in ons land gebeurde. Twee van de overleden daders woonden in Brussel. Eén in Brussel-stad, een tweede in Sint-Jans-Molenbeek.

Het federaal parket liet zondagmiddag weten dat in het onderzoek naar de aanslagen zeven verdachten in Brussel werden opgepakt. Verder onderzoek moet uitwijzen of ze allemaal effectief betrokken waren bij de aanslagen.

Een van de verdachten is alvast de persoon die vorige week in het Brusselse twee voertuigen heeft gehuurd die in Parijs werden teruggevonden. De ene wagen werd na de aanslagen aangetroffen in de buurt van de Bataclan, de concertzaal waar tientallen mensen werden vermoord.

Zondag werd duidelijk dat de Parijse terreur een belangrijke Belgische link heeft. En werd Molenbeek om de verkeerde redenen wereldnieuws. Herlees via deze link de liveblog over de Parijse aanslagen.

Het andere voertuig werd dicht bij het bekende kerkhof Père Lachaise gevonden. De verdachte werd zaterdagochtend gecontroleerd in het Noord-Franse Cambrai op de autosnelweg A2 richting Brussel. Hij mocht toen doorrijden, maar het voertuig werd in de late namiddag onderschept in Sint-Jans-Molenbeek.

De Franse autoriteiten waren zondagavond naarstig op zoek naar een terrorist die vluchtte na de aanslagen in Parijs vrijdagnacht. De Parijse aanklager heeft ondertussen formeel bevestigd dat die achtste aanvaller kon ontkomen. Zeven terroristen die betrokken waren bij de aanslagen zijn dood. Zes terroristen bliezen zichzelf op. De andere werd gedood door de politie.

Maat vol

De gemeente Molenbeek duikt al langer op als het over terrorisme gaat. Ayoub-el-Khazzani, die in augustus op de Thalys met een kalashnikov een aanslag wilde plegen, woonde een tijdlang in de Brusselse gemeente. Net zoals Mehdi Nemmouche, die in 2014 drie mensen neerschoot in het Joods Museum.

Youssef Belhadj die in Spanje tot 12 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor zijn deelname aan de aanslagen van Madrid in 2004, werd opgepakt in Molenbeek. En net voor de aanslagen op de WTC-torens in 2001 werd de Afghaanse veldheer Achmed Massoud vermoord door een man die 14 jaar in Molenbeek had geleefd.

Voor de federale regering is de maat vol. Premier Charles Michel (MR) benadrukte zondag dat ‘er bijna altijd een link is met Molenbeek en dat dat een probleem wordt’. De Brusselse procureur-generaal kondigde aan dat een plan van aanpak voor de gemeente zal worden uitgewerkt.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt ook dat er een probleem is in de hoofdstad. De ingewikkelde institutionele organisatie en de zes verschillende politiezones hinderen volgens hem de strijd tegen het terrorisme. Volgens Jambon is de situatie in Molenbeek op dit moment niet onder controle. ‘Er is jarenlang laks met de zaak omgegaan, daarom moeten we een tandje bijsteken.’ Burgemeester Françoise Schepmans (MR) en de plaatselijke korpschef zijn ook vragende partij', aldus Jambon.

De minister van Binnenlandse Zaken overlegde zondagavond met zijn Franse tegenhanger Bernard Cazeneuve in Parijs. De Belgische en Franse autoriteiten werken nauw samen in het onderzoek.

Schepmans, die eind 2013 Philippe Moureaux (PS) opvolgde als burgemeester van Molenbeek, zei eerder dat haar gemeente een probleem heeft en wees daarbij naar haar voorganger.  ‘Ik heb Molenbeek na 2000 zien veranderen. Er woonden altijd veel allochtonen, maar er kwam toen plots een religieus-ideologische cultuur op. De politiek heeft die mensen nooit aangepakt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud