Advertentie
Advertentie

Historische ontmoeting tussen pausen

©Reuters

Paus Franciscus ging zaterdag op bezoek bij emeritus paus Benedictus XVI. Franciscus bezocht zijn voorganger in het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandolfo. De twee pausen vergaderden in de bibliotheek en lunchten samen. De ontmoeting was hoogst uitzonderlijk, omdat een paus doorgaans in het harnas sterft en zijn opvolger daarna pas wordt gekozen.

Waarschijnlijk spraken de twee met elkaar over de problemen in de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk. Uit documenten die vorig jaar via de toenmalige butler van Benedictus uitlekten, bleek dat daar een machtsstrijd gaande was. Vooral de positie van kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone, de tweede man in het Vaticaan, is omstreden.

Het was de eerste keer ooit dat twee pausen elkaar ontmoetten. Tenminste, er is nooit bewijsmateriaal gevonden dat dit eerder zou gebeurd zijn. In 1294 deed zich eveneens een unieke mogelijkheid voor. Celestinus V hield het na vijf maanden als paus voor bekeken. Enkele dagen later werd hij opgevolgd door Bonifacius VIII. Maar tot een gesprek kwam het nooit. Wel integendeel. Bonifacius liet zijn voorganger opsluiten, waarna die één jaar later stierf. 

Een dergelijke uitkomst is deze keer uitgesloten. Paus Franciscus praat in lovende taal over zijn voorganger. De uit Argentinië afkomstige paus belde op de avond van zijn verkiezing al met de Duitse Benedictus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud