Huawei-gekibbel tussen China en Duitsland

Huawei met zijn 5G-promotie op het Mobile World Congress in Shanghei in juni ©REUTERS

Wu Ken, de Chinese ambassadeur in Duitsland, zegt dat zijn land met tegenmaatregelen komt als de Duitsers techbedrijf Huawei uitsluiten als leverancier van apparatuur voor het 5G-netwerk.

Dat besluit zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de Duitse auto-industrie die jaarlijks miljoenen auto's verkoopt in China. De Duitse overheid is bezig met het opstellen van veiligheidsregels voor 5G-netwerken. Het is onduidelijk of die regels zo worden opgesteld dat Huawei uitgesloten wordt.

Het Chinese technologiebedrijf wordt door verschillende westerse landen beticht van te nauwe banden met de Chinese overheid. Die zou Huawei-apparatuur gebruiken om te spioneren in het Westen.

'Als Duitsland een besluit neemt dat leidt tot uitsluiting van Huawei van de Duitse markt, dan zal dat gevolgen hebben', zei Wu Ken tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Handelsblatt. 'De Chinese regering zal niet werkeloos toekijken.'

De ambassadeur wijst erop dat de Duitse automobielindustrie vorig jaar goed was voor een kwart van de 28 miljoen auto's die in China zijn verkocht. 'Kunnen we zeggen dat Duitse wagens niet langer veilig zijn omdat we nu in de positie zijn dat we onze eigen auto's kunnen produceren? Nee. Dat is puur protectionisme.'

In maart verklaarde de Duitse minister van Economie Peter Altmaier dat Huawei niet uitgesloten wordt van de aanleg van 5G-netwerken in Duitsland. Maar hij voegde er wel aan toe dat de wetgeving expliciet zal vermelden dat alle gebruikte onderdelen veilig moeten zijn en aan alle regels voot databescherming moeten voldoen.

Trump en Europa

Europa verwees enkele maanden terug ook naar de gevaren van aanbieders van supersnelle 5G-netwerken van buiten Europa, zonder evenwel de naam Huawei te gebruiken. In de VS wordt Huawei geweerd en de Amerikaanse president Donald Trump heeft Europa al verschillende keren aangemaand zijn voorbeeld te volgen omdat Huawei volgens hem bedrijfs- en staatsgeheimen aan de Chinese geheime diensten kan doorgeven.

Eind september waarschuwde Washington dat de Chinese 5G-technologie in België een gevaar zou kunnen betekenen voor de Navo, dat in Brussel zijn hoofdzetel heeft.

In een reactie op het Amerikaanse verbod om nog zaken te doen met Huawei verklaarde de Chinese oprichter van Huawei, Ren Zhengfei, dat de Amerikanen er niet in zullen slagen zijn bedrijf te isoleren.

Andere leveranciers van 5G-netwerken zijn onder meer Ericsson en Nokia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud