IJs op Zuidpool smelt steeds sneller, zeeniveau stijgt

Een barst in de ijsmassa van Antarctica. ©EPA

Waar Antarctica dat tussen 1992 tot 2012 in doorsnede zowat 76 miljard ton per jaar ijs verloor, bedroeg dat tussen 2012 en 2017 gemiddeld 219 miljard ton per jaar of bijna drie keer zoveel.

In totaal liet het aan de Zuidpool afsmeltende ijs het zeeniveau met 7,6 mm stijgen, aldus een internationaal team van vorsers rondom Andrew Shepherd van de Universiteit van Leeds in het vakblad Nature.

'Volgens onze analyses is het de laatste tien jaar tot een versnelling van het massaverlies op Antarctica gekomen', schreef Shepherd. Het continent draagt tegenwoordig meer bij tot de stijging van de zeespiegel als ooit tevoren in de laatste 25 jaar. Als alle ijs op Antarctica zou smelten, zou het wereldwijde zeeniveau met 58 meter stijgen. 'Het moet voor onze regeringen, die we vertrouwen, een aanleiding zijn om onze kuststeden en - gemeenten te beschermen', aldus Shepherd.

'Enkele van de veranderingen waarmee Antarctica geconfronteerd is, zijn reeds onomkeerbaar zoals het verlies van enkele gebieden schelfijs. Maar er is veel dat wij kunnen verhinderen of terugschroeven', meent Martin Siegert van het Imperial College London.

In totaal 84 wetenschappers van 44 internationale organisaties voegden 24 op satellietwaarnemingen gebaseerde schattingen van ijsmassa samen, om het verlies aan ijs te berekenen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content