'Ik wil brug zijn tussen westen en groeilanden'

De Amerikaanse kandidaat voor het voorzitterschap van de Wereldbank, Jim Yong Kim (foto: Reuters).

De Wereldbank krijgt op 1 juli wellicht voor het eerst een niet-blanke voorzitter. De kans dat die eer weggelegd is voor de Aziatische Amerikaan Jim Yong Kim, is groot. 'Als voorzitter wil ik een brug zijn tussen Europa, de VS, de ontwikkelingslanden en de groeilanden', zei de dokter-antropoloog in een exclusief gesprek met De Tijd.

De Amerikaanse president, Barack Obama, schoof Jim Yong Kim op 23 maart naar voren voor het voorzitterschap van de Wereldbank.

De financiële instelling in Washington moet op zoek naar een nieuwe baas omdat het mandaat van huidig topman Robert Zoellick op 30 juni dit jaar afloopt.

Sinds de oprichting in 1944 stond onafgebroken een Amerikaan aan het hoofd. Nooit betwistte een van de 187 leden van de Wereldbank dat Amerikaanse voorzitterschap.

Inspraak

Maar die tijden zijn voorbij. De groeilanden eisen steeds meer inspraak op het wereldtoneel en willen ook hun vertegenwoordigers in de bestuursorganen van internationale instellingen.

Net als bij de verkiezing van de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds vorig jaar sturen de ontwikkelings- en groeilanden ook dit keer zelf kandidaten de arena in.

Als dokter en antropoloog heb ik veel ervaring opgedaan in ontwikkelingslanden

Een reeks Afrikaanse landen droeg de Nigeriaanse minister van Financiën Ngozi Okonjo-Iweala voor. De Colombiaanse hoogleraar José Antonio Ocampo geniet de steun van Latijns-Amerikaanse landen.

Opvolger

Van 9 tot en met 11 april hoort de raad van bestuur van de Wereldbank de drie kandidaten. Tegen 20 april hoopt hij bij consensus een opvolger voor Zoellick te kunnen aanwijzen.

Om voor aanvang van het kruisverhoor in Washington zo veel mogelijk zieltjes voor zijn zaak te winnen, reisde de Amerikaan Jim Yong Kim de afgelopen dagen de hele wereld rond.

Woensdag hield hij enkele uren halt in Brussel. Daar konden we hem strikken voor een interview.

Zuid-Koreaanse roots

In het gesprek somt de 52-jarige Amerikaan met Zuid-Koreaanse roots zijn troeven voor de job op. 'Als dokter en antropoloog heb ik veel veldwerk gedaan in ontwikkelingslanden', klinkt het.

'En heb ik geleerd hoe belangrijk het is te luisteren naar de mensen om te achterhalen wat hun specifieke noden zijn.'

Daarnaast hamert de voorzitter van Dartmouth College op het belang van 'economische groei voor iedereen'. 'Economische groei en investeren in mensen moeten hand in hand gaan.'

Prioriteitenlijstje

Ook werkgelegenheid voor jongeren en seksegelijkheid staan hoog op zijn prioriteitenlijstje.

'Ik hoop dankzij mijn persoonlijke achtergrond en professionele ervaring vooral een brug te kunnen zijn tussen Europa, de VS, de ontwikkelingenslanden en de groeilanden', besluit Kim voor hij weer op het vliegtuig naar Latijns-Amerika stapte.

 

Lees het volledige interview met Jim Yong Kim in de weekendkrant van De Tijd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud