IMF-topvrouw Lagarde schuldig aan nalatigheid

'Ik denk dat we allemaal wel eens nalatig zijn in ons leven', zei Lagarde eerder. ©Photo News

Alhoewel ze schuldig bevonden is, krijgt Christine Lagarde van de rechter geen straf voor haar 'nalatigheid' als minister van Financiën tijdens een deal in 2008.

Lagarde stond terecht omdat ze bijna tien jaar geleden als minister van Financiën nalatig zou zijn geweest in een deal in 2008 met de veelbesproken zakenman Bernard Tapie. Die kreeg toen een schadevergoeding van 404 miljoen euro.

Lagarde was niet aanwezig tijdens de uitspraak. Volgens haar advocaat was ze al naar Washington getrokken, waar het hoofdkwartier van het IMF is gevestigd.

Het is nog onduidelijk of Lagarde kan aanblijven aan het hoofd van het IMF. De instelling liet meteen na de uitspraak weten dat de raad van bestuur zich binnenkort buigt over de 'meest recente ontwikkelingen'.

Crédit Lyonnais

Bernard Tapie. ©Photo News

Tapie, ex-eigenaar van de voetbalclub Olympic Marseille, had een klacht ingediend tegen Crédit Lyonnais. Een arbitragecollege kende hem in 2008 een minnelijke schikking van 404 miljoen euro toe. Die deal leverde Lagarde het verwijt op dat ze had gemorst met overheidsgeld.

Zelf ontkende ze die aantijging. 'Nalatigheid is een onopzettelijk misdrijf', zei ze in een televisiereportage. 'Ik denk dat we allemaal wel eens nalatig zijn in ons leven. Ik heb mijn job zo goed mogelijk gedaan, binnen de grenzen van wat ik wist.'

Schuldig

Maar daar had de rechter dus geen oren naar. Volgens hem is de IMF-topvrouw schuldig. Al kreeg Lagarde geen straf. Volgens haar advocaat onderzoekt ze wel de mogelijkheid van een beroep tegen het vonnis.

Lagarde nam verlof bij het IMF om de voorbije weken het proces te kunnen bijwonen. Als ze moet opstappen bij het IMF treedt ze in de voetsporen van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn. Die nam in 2011 ontslag nadat hij beschuldigd was van aanranding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect