IMF voorzichtiger door China en Griekenland

Boston in februari ©Photo News

Het zwakke eerste kwartaal in de Verenigde Staten en de risico’s die China en Griekenland vormen voor de financiële marken, nopen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ertoe zijn groeiprognose voor de wereldeconomie te verlagen tot 3,3 procent.

In april ging het IMF nog uit van 3,5 procent groei in 2015. Als de mondiale economie dit jaar 3,3 procent groter wordt, is dat minder dan in 2014. In zijn World Economic Outlook behield het IMF wel de groeiprognose van 3,8 procent voor 2016.

Hoewel het IMF zijn verwachtingen voor China en de eurozone voor 2015 onveranderd liet, houden beide gebieden toch aanzienlijke risico’s in. De Chinese beurzen zijn de voorbije weken gekelderd en Griekenland heeft het bijzonder moeilijk om een akkoord te bereiken met zijn schuldeisers over nieuwe noodhulp en zo zijn plaatsje in de eurozone te vrijwaren. Beide elementen wegen op de financiële markten en vormen aldus ‘een belangrijk neerwaarts risico’, aldus het IMF.

De voornaamste reden voor de verlaging van de groeiprognose is echter het zwakke eerste kwartaal in de Verenigde Staten. Door bar winterweer, een reeks stakingen en de dure dollar kende de Amerikaanse economie toen een heel lichte krimp. Een tijdelijke terugval, meent het IMF, want de grootste economie ter wereld staat voor een groeiversnelling dankzij meer investeringen, een sterkere arbeidsmarkt, hogere lonen en meer consumptie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud