davos

IMF ziet economie niet langer vertragen

IMF-hoofdeconome Gita Gopinath vorig jaar op het WEF in Davos. ©EPA

De groei van de wereldeconomie vertraagt niet langer, maar blijft nu vrij stabiel op een laag niveau, zegt het Internationaal Monetair Fonds.

De grote risico’s die de wereldeconomie dit jaar helemaal zouden doen stilvallen, zijn verdwenen. Die boodschap gaf Gita Gopinath, hoofdeconome van het IMF, maandag op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse stadje Davos.

DAVOS 2020

De economische, politieke en academische elite verzamelde van 21 tot 24 januari in het Zwitserse bergdorp Davos voor het 50ste Wereld Economisch Forum. De Tijd was in Davos en bracht de hele week verslag uit.

Herlees de verslaggeving over het WEF.

In oktober leefde de vrees nog voor een verdere escalatie van het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. Met de minideal die Washington en Peking sloten is dat voorlopig van de baan. Ook de kans dat het in Europa alsnog nog tot een harde brexit komt, is geslonken.

Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar 3,3 procent groeit en volgend jaar met 3,4 procent. De prognose is licht gezakt, wat vrijwel volledig te wijten is aan India.

Duitsland

Voor de eurozone wordt verwacht dat de groei aantrekt van 1,2 procent vorig jaar naar 1,3 procent dit jaar. Voor Duitsland, een belangrijke locomotief voor de Belgische economie, is de verwachte beterschap spectaculairder: van 0,5 procent groei vorig jaar naar 1,1 procent dit jaar.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, twee andere belangrijke handelspartners voor ons land, groeien dit jaar volgens de prognoses even snel als vorig jaar, met 1,3 à 1,4 procent.

Inflatie

Volgens Gopinath komt het er voor centrale banken dit jaar op aan te blijven ingrijpen waar de inflatie laag is. Dat moet gepaard gaan met goed toezicht elders om te zien dat er geen financiële bubbels ontstaan.

Regeringen met budgettaire ruimte moeten dit jaar investeren, adviseert het IMF. Landen met onhoudbare hoge schulden moeten die daarentegen eerst aanpakken. De wereldgroei is dan wel gestopt met stilvallen, hij blijft op een heel laag niveau, waardoor er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud