IMF zoekt 600 miljard

Christine Lagarde, chef van het IMF. (foto epa)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zoekt een manier om zijn financiële slagkracht op te krikken. Een grotere financiële capaciteit moet het IMF toelaten een 'adequaat' antwoord op de Europese schuldencrisis te vinden. Een woordvoerder gaf aan dat het om 600 miljard dollar gaat.

'De grootste uitdaging is op een adequate manier op de crisis te antwoorden', zei de Française. Volgens haar zijn er veel stemmen in het IMF die de noodzaak en de hoogdringendheid onderstrepen van een 'collectieve inspanning om de schuldencrisis te bedwingen en de economieën over de hele wereld te beschermen'.

Lagarde zei dat haar team verschillende opties bestudeert om de slagkracht te verhogen. Momenteel heeft het IMF een oorlogskas van 385 miljard dollar.

Een woordvoerder van het IMF verklaarde dat het om een uitbreiding met 600 miljard dollar (468 miljard euro) gaat: 500 miljard om te lenen aan de lidstaten en 100 miljard als beschermingsbuffer. De komende twee jaar is er bij een aanzienlijke verzwakking van de wereldconomie nood aan 1.000 miljard dollar, vulde de woordvoerder aan.

Op hun jongste top in december kwamen de eurozoneleiders overeen het IMF 150 miljard euro toe te stoppen. Voor de andere 50 miljard euro wordt gekeken naar het Verenigd Koninkrijk en de andere Europese lidstaten die de euro niet gebruiken.

De Verenigde Staten, de grootste geldschieter van het IMF, lieten al weten dat ze geen plannen hebben om hun bijdrage te verhogen. Andere grootmachten, zoals China, Japan en Brazilië, stellen dat ze meer willen bijdragen als Europa een tandje bijsteekt om de schuldencrisis te bedwingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud