IOC wil medailles Russische atleten afnemen

Het IOC schorst Lamine Diack als erelid. ©AFP

Na het explosieve rapport dat maandag verscheen over systematisch dopinggebruik bij Russische atleten, stelt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) forse ingrepen voor.

Het IOC wil na de onthullingen over systematische dopingpraktijken in de Russische atletiek alles in het werk stellen om olympische medailles van schuldige sporters af te nemen en alsnog toe te kennen aan de rechtmatige winnaars.

Dat liet het dinsdag weten, een dag na de publicatie van het geruchtmakende onderzoeksrapport van de onafhankelijke commissie van het mondiale antidopingbureau WADA over de wantoestanden in de Russische atletiekwereld.

Het IOC dringt bij het bestuur van de internationale atletiekfederatie IAAF tevens aan op maatregelen tegen alle personen die in het onderzoeksrapport zijn beschuldigd van doping. Het gaat hierbij om sporters, coaches en officials die aan Olympische Spelen hebben deelgenomen. Het IOC wil er alles aan doen om deze voortaan bij de Olympische Spelen te weren.

Verder is ook voormalig voorzitter Lamine Diack van de internationale atletiekfederatie IAAF geschorst als IOC-erelid naar aanleiding van beschuldigingen over zijn betrokkenheid bij het Russische dopingschandaal. De 82-jarige Senegalees was zestien jaar lang voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF en in die hoedanigheid IOC-lid. Sinds 2014 is hij erelid. Diack wordt ervan verdacht een bedrag van rond de 1 miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud