Advertentie
Advertentie

Iraanse president Raisi overleden in helikoptercrash

De Iraanse president Raisi. ©via REUTERS

De Iraanse president Ebrahim Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken zijn zondag om het leven gekomen bij een helikoptercrash aan de grens met Azerbeidzjan.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Het toestel zou in moeilijkheden geraakt zijn door de mist en vervolgens neergestort zijn op de flank van een berg. Het incident vond plaats in de buurt van Jolfa, een stad aan de grens met buurland Azerbeidzjan, op zo'n 600 kilometer van de Iraanse hoofdstad Teheran.

De president was eerder op de dag in Azerbeidzjan om met zijn collega Ilham Aliyev een dam in te huldigen, en was in konvooi onderweg naar Tabriz in het noordwesten van Iran. Twee andere helikopters van het konvooi maakten wel een veilige landing.

Advertentie

Er bestond urenlang onduidelijkheid over het lot van Raisi en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian. Door sneeuwstormen en modder op de route naar de plek van het ongeluk hadden reddingsteams de grootste moeite om het toestel te bereiken. 'Op dit moment is er geen enkel teken dat de passagiers van de helikopter nog in leven zijn', meldde de Iraanse staatstelevisie maandagochtend.

Nadat verschillende Iraanse media de dood van Raisi en Amir-Abdollahian hadden gemeld, kwam er maandagochtend ook via de staatstelevisie de bevestiging van hun overlijden.

Aartsconservatief

De 63-jarige Raisi is een ultraconservatieve geestelijke en allesbehalve een onbesproken figuur. Na de revolutie stapte hij in de magistratuur en bekleedde hij van 1985 tot 1988 de functie van viceprocureur in Teheran, een positie die hem linkt aan de duizenden executies in Iran van politieke gevangenen in de jaren 80.

Sinds zijn aantreden in 2021 heeft Raisi, die steevast een zwarte tulband en een lange jas voor geestelijken droeg, de sociale vrijheden in Iran verder proberen in te perken. Hij scherpte de zedelijkheidswetten aan en eiste een hardhandig optreden tegen antiregeringsprotesten.

Raisi is een beschermeling van ayatollah Ali Khamenei, die het land al sinds 1989 bestuurt, en werd genoemd als opvolger van de religieuze leider als die zou sterven of zou aftreden. Op die job zou ook de tweede zoon van Khamenei azen. Volgens sommige waarnemers is het daarom geen toeval dat voor Raisi in 2021 het pad naar het presidentschap zo vlot werd vrijgemaakt. Het zou een manoeuvre zijn om hem op een zijspoor te zetten, weg van de hoogste topjob in Iran.

Interim-president

Het mandaat van Raisi liep nog tot 2025. De Iraanse grondwet bepaalt dat de eerste vicepresident, Mohammad Mokhber, de fakkel overneemt als een president in functie overlijdt. Vervolgens moet een speciale raad - bestaande uit de eerste vicepresident, de voorzitter van het Iraanse parlement en het hoofd van justitie - binnen 50 dagen verkiezingen organiseren. Daarbij moet een nieuwe president aangeduid worden.

De 68-jarige Mokhber is een ex-officier van de Islamitische Revolutionaire Garde en voormalig hoofd van Setad, het investeringsfonds dat gelinkt is aan de opperste leider. In 2010 plaatste de Europese Unie Mokhber op een sanctielijst, wegens vermeende betrokkenheid bij 'nucleaire activiteiten of activiteiten met ballistische raketten'. Twee jaar later werd hij van de lijst geschrapt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.