Advertentie
Advertentie

IS neemt historische stad Palmyra in

©AFP

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de eeuwenoude Syrische erfgoedstad Palmyra bijna volledig veroverd.

De Syrische staatstelevisie meldde woensdagavond dat Syrische regeringstroepen zich volledig uit Palmyra teruggetrokken hebben. Volgens het vanuit Londen opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zou IS zo goed als de volledige stad controleren.

De bewegingen van IS rond Palmyra worden al enkele dagen angstvallig in de gaten gehouden, gezien het unieke karakter van de stad. De stad en zijn bouwwerken zijn door de erfgoedwaakhond Unesco erkend als werelderfgoedsiteMaar de site prijkt - om begrijpelijke reden - ook al sinds 2013 op de lijst van 'erfgoed in gevaar'. 

Dreiging

De bedreiging is tweeledig: enerzijds bestaat de vrees dat Islamitische Staat weinig tot geen respect zal tonen voor de eeuwenoude bouwwerken in Palmyra. In de eerste en tweede eeuw na Christus was de stad een unieke link tussen het Romeinse en het Perzische Rijk. De stad werd zo een belangrijke handelsroute, wat zich vertaalde in een hele reeks imposante monumenten, zoals lange zuilenrijen van meer dan een kilometer die omringd worden met gebouwen, geïnspireerd door Grieks-Romeinse en Perzische invloeden. 

Maar dat IS Palmyra dreigt in te palmen, kan ook nog een ander gevolg hebben. Als Palmyra - dat gelegen is op een kruispunt van snelwegen in het midden van de Syrische woestijn - in handen van Islamitische Staat valt, dan kan de terreurgroep zijn controle op de verbindingswegen tussen Syrië en Irak verder versterken. 

Een soldaat op wacht in het theater van Palmyra. ©BELGAIMAGE
Een archiefbeeld van 2010. Heel wat toeristen bezoeken Palmyra. ©AFP
Het fort van Palmyra ©AFP
Een standbeeld van Athene in het museum van Palmyra. ©REUTERS
De graftomben van Palmyra. ©REUTERS
Rookpluimen stijgen op uit het stadscentrum van Palmyra. ©REUTERS
Ook het museum van Palmyra wordt bedreigd. ©AFP
Nu zijn er zo goed als geen toeristen meer. Enkele dagen voor de aanval van IS probeerden deze jongens toch nog postkaarten te verkopen. ©Photo News
Vlak voor de inval van IS zag de stad er verlaten uit. ©Photo News

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud