Israël lanceert nieuwe bommenregen op Gaza

©EPA

Het Israëlische leger lanceerde woensdagochtend honderden luchtaanvallen op de Gazastrook als vergelding voor de raketaanvallen door Hamas dinsdagnacht. Het dodental stijgt aan beide kanten.

Het Israëlische leger zei woensdagochtend, bij zonsopgang, een 'nieuwe, uitgebreide reeks aanvallen' te hebben voltooid. Bij de aanvallen zouden huizen geraakt zijn van hooggeplaatste leden van Hamas, de beweging die in 2007 de macht greep in het Palestijnse Gaza en op de Europese terreurlijst staat.

Volgens Hamas werd het hoofdbureau van de politie geraakt. Israël bombardeerde ook twee gebouwen waar kantoren van Hamas gevestigd zouden zijn, maar waar ook burgers wonen. Hamas deed nog geen uitspraken over het aantal doden en gewonden.

Op de eerste beelden op Twitter zijn zware en aanhoudende bombardementen te zien op Gaza. Ten westen van Gaza-Stad waren woensdagochtend ook tientallen explosies te horen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu doopte de operatie dinsdagavond 'Guardians of the Wall'.

'Duizend raketten'

De aanval komt er na het spervuur van raketten die dinsdagavond en -nacht door Hamas gelanceerd werden op verschillende Israëlische steden, waaronder de metropool Tel Aviv. Die waren een vergelding voor Israëlische luchtaanvallen op een gebouw waarin de kantoren van Hamas gevestigd zijn.

Volgens het Israëlische leger hebben Palestijnse militanten sinds maandagavond al meer dan 1.000 raketten afgevuurd op Israël. Ongeveer 850 projectielen werden onderschept of kwamen neer in Israël, zowat 200 vielen neer in de Gazastrook, aldus een legerwoordvoerder woensdagochtend. De Israëlische luchtmacht heeft dan weer ongeveer 500 doelwitten in de Gazastrook gebombardeerd.

De VN-Veiligheidsraad komt woensdag samen voor een spoedvergadering over de situatie, de tweede in drie dagen.

Ondertussen stijgt het dodental. Aan Israëlische kant vielen vijf doden, waaronder zeker één kind. Aan Palestijnse kant kwamen 36 mensen om het leven, waaronder twaalf kinderen.

Dinsdagavond braken ook zware rellen uit in de stad Lod, waar Joden en Arabieren samenleven. Een synagoge en tientallen auto's werden in brand gestoken en de ruiten van winkels werden ingeslagen. Netanyahu riep de noodtoestand uit in de stad. Ook in andere steden, zoals Akko, in het noorden van Israël, en Jaffa, in de buurt van Tel Aviv, waren er zware rellen.

Oorlog op grote schaal

Dinsdag waarschuwde de gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Tor Wennesland dat Israël en de islamistische beweging Hamas op weg zijn naar een oorlog op grote schaal. Hij roept beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen.

De VN-Veiligheidsraad komt woensdag samen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen. De vergadering achter gesloten deuren komt er op vraag van Tunesië, Noorwegen en China.

Een eerste vergadering maandag was afgerond zonder gemeenschappelijke verklaring van de 15 leden van de Veiligheidsraad, omdat de VS het voorstel van Noorwegen niet willen goedkeuren 'in dit stadium'.

In het Noorse voorstel, dat het persagentschap AFP kon inkijken, stond - zonder het geweld te veroordelen - een oproep van de Veiligheidsraad aan Israël 'om de kolonisatieactiviteiten, de vernielingen en de uithuiszettingen tegenover de Palestijnen stop te zetten, inclusief in Oost-Jeruzalem'.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dinsdag niet of de VS nu wel akkoord zouden gaan met een verklaring van de Veiligheidsraad. 'We willen maatregelen zien, of die nu komen van de Israëlische overheid, de Palestijnse Autoriteit of de VN-Veiligheidsraad, die niet leiden tot provocaties of een escalatie, maar tot een de-escalatie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud