Japan laat beperkt aantal toeschouwers toe bij Olympische Spelen

Heel wat Japanners zijn de Olympische Spelen liever kwijt dan rijk. ©EPA

De Olympische Spelen vinden deze zomer niet achter gesloten deuren plaats. De Japanse autoriteiten beslisten maandag dat een beperkt aantal toeschouwers uit het gastland de wedstrijden van het grootste sportevenement ter wereld kan bijwonen.

Een maand voor in de Japanse hoofdstad Tokio de Olympische Spelen op gang geschoten worden, heeft de overheid meer duidelijkheid verschaft over de omstandigheden waarin het grootste sportevenement ter wereld plaatsvindt. Voor de aanvang van de persconferentie zoemde één vraag rond: geven duizenden atleten dra het beste van zichzelf in een leeg stadion of niet?

Na online overleg tussen de lokale organisatoren, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité, de Japanse regering en het stadsbestuur van Tokio volgde het antwoord. 'Stadions kunnen voor de helft gevuld zijn, met een absoluut maximum van 10.000 fans', klonk het.

Strikte regels

Voor buitenlandse sportliefhebbers is evenwel geen plek op de Spelen. Maanden geleden beslisten de lokale organisatoren in overleg met de Japanse overheid en het IOC al om fans van over de hele wereld te bannen van het event. Daar is de coronapandemie niet vreemd aan.

Japanners die tussen 23 juli en 8 augustus een Olympische competitie willen bijwonen, zullen zich aan strikte regels moeten houden.

Japanners die tussen 23 juli en 8 augustus een Olympische competitie willen bijwonen, zullen zich aan strikte regels moeten houden. Zo zullen ze niet mogen juichen, moeten ze mondmaskers dragen en krijgen ze het bevel na afloop van een wedstrijd meteen naar huis te gaan.

Met de beslissing gaan de Japanse organisatoren in tegen het advies van 's lands medische topadviseur Shigeru Omi. Volgens hem is het 'abnormaal' dat Olympische Spelen plaatsvinden tijdens een pandemie. 'Als het event toch doorgaat, is er maar één veilige manier: zonder publiek', had hij vorige week nog geoordeeld.

Vaccinatiecampagne

Het coronavirus waart immers nog flink rond in Japan. Heel wat regio's in het land, waaronder de gaststad Tokio, verkeren zeker tot 11 juli in een 'bijna-noodtoestand'. De vaccinatiecampagne kwam er ook maar moeizaam van de grond. Zowat 6,5 procent van de bevolking is al volledig ingeënt, 16,5 procent kreeg één prik.

6,5%
vaccinatiegraad
Zowat 6,5 procent van de bevolking is al volledig ingeënt, 16,5 procent kreeg één prik.

De Japanse autoriteiten hielden maandag nog een slag om de arm. Als de epidemiologische situatie de komende weken verslechtert, waardoor het land weer naar een volledige noodtoestand moet overschakelen, worden fans mogelijk alsnog geweerd.

Het organisatiecomité is van plan de tickets voor de verschillende wedstrijden via lottrekking toe te wijzen. Maar het is afwachten of veel Japanners überhaupt staan te springen om naar een sportstadion te trekken. Door de pandemie lopen de Japanners niet over van enthousiasme voor de Spelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud