Johnson beveelt onderzoek naar lobbywerk Cameron

De Britse ex-premier David Cameron. ©AFP

De Britse regering vraagt een onafhankelijk onderzoek naar lobbywerk door voormalig eerste minister David Cameron ten voordele van de failliete financieringsmaatschappij Greensill.

De voormalige leider van de tory's ligt al weken onder vuur door zijn nauwe banden met de Australische financier Lex Greensill. Diens bedrijf Greensill Capital vroeg vorige maand het faillissement aan nadat geldschieters zich hadden teruggetrokken na berichten over laattijdig betaalde kredieten.

Greensill Capital was gespecialiseerd in kortetermijnleningen. Het faillissement bracht een aantal klanten in gevaar, zoals GFG Alliance, het staalimperium van miljardair Sanjeev Gupta.

De val van Greensill Capital deed de Britse politieke klasse op haar grondvesten daveren wegens de rol die David Cameron speelde ten voordele van de onderneming, opgericht door de Australische bankier Lex Greensill.

Greensill werd aangeworven in Downing Street toen Cameron de regering leidde tussen 2010 en 2015. De Britse pers heeft contracten naar boven gebracht die het bedrijf later verkregen heeft door het politieke beleid waarover hij mee advies gaf.

Uitleg in parlement

Cameron zou vorig jaar ook leden van de regering hebben gecontacteerd, onder wie huidig minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Volksgezondheid Matt Hancock, om Greensill Capital betere toegang te geven tot coronakredietleningen. Sunak stuurde Cameron verschillende berichten met de boodschap dat hij bij zijn team aangedrongen heeft om het verzoek van Cameron te bestuderen.

Na een lange stilte heeft David Cameron zondag toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt, maar hij verzekerde dat hij 'noch de gedragscode, noch de wetgeving' heeft geschonden.

Na weken stilte heeft Cameron zondag toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt, maar hij verzekerde dat hij 'noch de gedragscode, noch de wetgeving' heeft geschonden.

Op vraag van premier Boris Johnson gaat een onafhankelijke expert de zaak nu onder de loep nemen. Het onderzoek buigt zich over de manier waarop Greensill contracten heeft verkregen en 'hoe afgevaardigden contact genomen hebben met de regering', zei een woordvoerder van Downing Street.

Het parlement heeft Sunak gesommeerd om dinsdag tekst en uitleg te komen geven, zo hebben meerdere Britse media gemeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud