Johnson & Johnson moet 60 miljoen vaccins weggooien

©BELGA/AFP

De 2,4 miljoen J&J-vaccins die bij de Belgische dochter Janssen Pharmaceutica waren geblokkeerd, zullen niet worden gebruikt. 'Het is heel jammer maar niet uitzonderlijk. Dergelijke productieproblemen met geneesmiddelen gebeuren bijna dagelijks.'

In de Emergent-fabriek in Baltimore is het Johnson & Johnson-vaccin door een menselijke fout gecontamineerd met ingrediënten van het vaccin van AstraZeneca. De fabriek produceert een actieve substantie van zowel het J&J- als het AstraZeneca-vaccin.

De productiefout die in april aan het licht kwam, deed de Amerikaanse farmawaakhond FDA vrijdag na inspectie besluiten dat Johnson & Johnson de 60 miljoen dosissen moet vernietigen die werden gemaakt in Baltimore. De fabriek is al twee maanden gesloten.

Opmerkelijk: de FDA is volgens The New York Times toch van plan een lot van 10 miljoen vaccins vrij te geven voor de VS en andere landen. Met de waarschuwing dat de farmawaakhond niet kan garanderen dat de productie bij Emergent BioSolutions vlekkeloos is verlopen.

Een dergelijke disclaimer is ongewoon voor een product waarvoor een noodvergunning werd verleend, stellen experten. Maar het is wel een optie als de medicijnen schaars en hard nodig zijn, luidt het.

Europa

De Europese farmawaakhond EMA zegt vrijdag dat de gecontamineerde grondstoffen voor het J&J-vaccin niet voor de Europese markt bestemd waren. Niettemin beslisten de Belgische en de Nederlandse autoriteiten - die voor Europa de lead nemen in deze zaak - uit voorzorg om de vaccins niet te gebruiken die ingrediënten bevatten die werden geproduceerd rond het contaminatietijdstip in Baltimore.

17 miljoen
OOnbruikbare vaccins
In Europa verdwijnen 17 miljoen J&J-vaccins in de vuilbak, zegt Noël Wathion, de nummer twee van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

Daardoor zullen de 2,4 miljoen dosissen die bij de Belgische J&J-dochter Janssen Pharmaceutica in Beerse geblokkeerd waren, niet worden vrijgegeven. In heel Europa verdwijnen 17 miljoen J&J-vaccins in de vuilbak, zegt Noël Wathion, de nummer twee van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

'Het is heel jammer maar niet uitzonderlijk. Dergelijke productieproblemen met geneesmiddelen gebeuren bijna dagelijks', zegt Wathion.

Naast Baltimore produceert J&J zijn vaccingrondstoffen in het Nederlandse Leiden en India. 'Leiden is bezig met opschalen', aldus Wathion, 'eind juni, juli en zeker in augustus zullen de leveringen weer op dreef komen.'

Wathion benadrukt dat de contaminatie in Baltimore - waar ingrediënten voor zowel J&J als AstraZeneca worden gemaakt - geen invloed heeft op de AstraZeneca-vaccins hier. 'Die komen niet uit de VS.'

België

Door de tegenvaller zal de Europese Unie eind deze maand niet over de beloofde 55 miljoen J&J-vaccins beschikken. Dat zal menige vaccinatiestrategie in de war sturen. Omdat één prik van het vaccin voldoende is, is dat meteen goed om evenveel mensen volledig te beschermen tegen corona.

Het uitblijven van de levering steekt hoogstwaarschijnlijk stokken in de wielen van de Belgische vaccinatieplanning.

Het uitblijven van de levering steekt hoogstwaarschijnlijk stokken in de wielen van de Belgische vaccinatieplanning. Zo wil Vlaanderen iedereen gevaccineerd zien tegen 11 juli, maar zonder die levering lukt dat niet. 'Als we niet op die vaccins kunnen rekenen, komen we maar aan 85 procent vaccinatiegraad tegen 11 juli', zei minister van Welzijn Wouter Beke vorige maand.

Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce vaccinatie, kan voorlopig niets kwijt over de mogelijke impact op de Belgische vaccinatiestrategie.

Het J&J-vaccin is ook cruciaal voor moeilijk te bereiken doelgroepen. Het wordt gebruikt voor daklozen, transmigranten en mensen zonder papieren omdat een tweede prik voor die groep veel moeilijker of zelfs onmogelijk is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud