Johnson: 'Versoepelingen stap vooruit richting vrijheid'

De Britten kunnen weer op café, in de buitenlucht weliswaar. ©REUTERS

In het Verenigd Koninkrijk zijn maandag de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen ingegaan. Volgens de Britse begrotingswaakhond betekent dat het begin van een consumptiegolf.

De versoepelingen in het VK zijn de eerste sinds de derde lockdown die begin januari inging. Niet-essentiële winkels en fitnesscentra gaan weer open. Mensen in contactberoepen kunnen opnieuw aan de slag. Ook cafés en restaurants kunnen weer gasten ontvangen, op buitenterrassen welteverstaan.

Mede door de snelle vaccinatiecampagne zijn de besmettingscijfers in het VK fors teruggelopen. Zondag testten 1.730 Britten positief en werden 221 ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal overlijdens bedroeg 7, het laagste cijfer sinds midden september. Tot dusver kregen bijna 40 miljoen Britten een eerste vaccindosis, 7 miljoen zijn volledig gevaccineerd.

Dit is een onomkeerbare stap op het pad richting de vrijheid. Geniet ervan, maar blijf ook waakzaam.
Boris Johnson
Britse premier

'Dit is een onomkeerbare stap op het pad richting de vrijheid. Geniet ervan, maar blijf ook waakzaam voor de risico's', zei premier Boris Johnson maandag, die de lockdown stapsgewijs wil opheffen. Op 17 mei is een volgende reeks versoepelingen gepland. Dan kunnen ook pubs zonder buitenruimte gasten ontvangen.

Splash the cash

Economen gaan ervan uit dat de versoepelingen het begin van een consumptiegolf betekenen. 'Splash the cash', luidt het devies. Volgens het Office for Budget Responsibility (OBR), de Britse begrotingswaakhond, zullen de gezinnen tussen het begin van de pandemie en juni 2021 180 miljard pond (208 miljard euro) hebben bespaard. Dat is zowat 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Als de Britten die 180 miljard de komende vier kwartalen uitgeven, zou de consumptie zowel in 2021 als in 2022 met 6 procent toenemen.

Het OBR geeft drie mogelijke redenen voor een consumptieboom. 'Zodra de pandemie voorbij is, kan de euforie ertoe leiden dat gezinnen zichzelf willen belonen', klinkt het. 'Bovendien werden structurele aankopen, zoals die van een wagen, uitgesteld. Daar is dus ruimte voor veel extra consumptie. Tot slot spaarden gezinnen vooral extra op hun zicht- en spaarrekeningen, zodat ze indien nodig het geld ook vlot weer kunnen laten rollen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud