Kamercommissie geeft groen licht voor erkenning Palestina

Aanvallen van Israël op Palestina. ©Photo News

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde de resolutie goed die de regering vraagt om Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. Dat mag evenwel enkel gebeuren 'op het ogenblik dat het meest geschikt wordt geacht'. Die formulering zet kwaad bloed bij de oppositie.

België schaart zich in het rijtje EU-landen dat op weg is naar een erkenning van Palestina als onafhankelijke staat. Zweden was in oktober vorig jaar het eerste EU-land dat de Palestijnse gebieden effectief erkende als onafhankelijke staat. In Ierland, Spanje en Frankrijk hebben de verscheiden parlementen allen een motie aangenomen die de regering oproept hetzelfde te doen. 

De federale Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde dinsdag een soortgelijke resolutie goed. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. De resolutie vraagt de regering om Palestina te erkennen 'op het ogenblik dat het meest geschikt wordt geacht'.

Die formulering is al sinds het indienen van de resolutie midden december erg omstreden. De indieners van het voorstel, waaronder Sarah Claerhout van CD&V en Hendrik Vuye van N-VA, motiveren dat het tijdstip van de erkenning niet op zich staat. De erkenning is deel van de evolutie van de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina. Het bestaan van een volwaardige Palestijnse regering met gezag over het hele Palestijnse grondgebied is daarbij een cruciaal element, stelt de resolutie. 

De oppositie noemt die resolutie dan weer een 'schijnresolutie'. 'De federale regering koppelt onhaalbare voorwaarden aan de erkenning van Palestina. De resolutie is er één voor de schone schijn en ontbreekt elke ambitie en wil om Palestina echt te erkennen. Meer en meer landen beraden zich daarover, maar België schuift dit op de lange baan', klinkt het bij Wouter De Vriendt van Groen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud