Advertentie

Kerry: 'Wereld stevent af op klimaattragedie'

Kerry stelt het principe van 'differentiatie' in vraag. ©REUTERS

De Wereldklimaatconferentie in het Peruaanse Lima loopt vrijdag op zijn laatste benen. Op de laatste dag mengde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zich in de debatten met een oproep voor een ambitieus akkoord. 'De wereld stevent af op een klimaattragedie'.

Al sinds 1 december zitten onderhandelaars uit 195 landen samen in de Peruaanse hoofdstad Lima om de cruciale Klimaatconferentie van volgend jaar in Parijs voor te bereiden. De partijen beraden er zich over de tekst die volgend jaar in Parijs als basis moet dienen om tot een bindend klimaatakkoord te komen. 

Maar de onderhandelingen verlopen moeizaam, onder meer omdat er onenigheid is over het concept van 'differentiatie'. In 1992 lanceerde de toenmalige VN-Klimaatconferentie in Rio het principe van 'gedeelde, maar gedifferentieerde verantwoordelijkheid'. Dat houdt in dat de ontwikkelde landen meer inspanningen moeten leveren dan de ontwikkelingslanden vanwege hun historische verantwoordelijkheid. 

'Geen free pass'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaf vrijdag een speech die dat principe op de helling leek te zetten. Geen enkel land kan nog een 'free pass' hebben, betoogde hij. 'Ik weet dat het moeilijk is voor ontwikkelingslanden. Maar we moeten vandaag in het achterhoofd houden dat meer dan de helft van de uitstoot komt van de ontwikkelingslanden. Het is daarom cruciaal dat ook zij actie ondernemen'. 

Kerry maakte er verder een gloedvol betoog van in Lima. De Amerikaanse diplomatieke chef waarschuwde de onderhandelaars dat de 'wereld op koers is naar een klimaattragedie'. Een ambitieus akkoord in Parijs is geen optie meer, maar 'wel een urgente noodzaak'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud