Khodorkovski is vrij

Mikhail Khodorkovski werd op de luchthaven Schonefeld in Berlijn verwelkomd door de Duitse gewezen minister Hans-Dietrich Genscheer. (foto reuters) ©Reuters

Mikhail Khodorkovski (50) is vrijdag na 10 jaar cel vrijgekomen, nadat de Russische president Vladimir Poetin hem gratie had verleend. Khodorkovski heeft meteen Rusland verlaten, en is intussen in Berlijn aangekomen.

De belangrijkste politieke gevangene van het land verliet de gevangenis in de noordelijke stad Segezja rond 12.15 uur lokale tijd, meldde het Russische persbureau Interfax op gezag van gevangenisfunctionarissen.

Poetin had donderdag verrassend bekendgemaakt dat hij van plan was de oud-oliemagnaat 'snel' gratie te verlenen, mede omdat Khodorkovski's moeder ziek is. De gratieverlening was mogelijk door de amnestiewet waarmee de Doema, de Russische Tweede Kamer, woensdag instemde. Khodorkovski zou oorspronkelijk vrijkomen in oktober volgend jaar.

De 50-jarige oligarch Khodorkovski was als topman van oliemaatschappij Joekos de rijkste man van Rusland, toen hij in 2003 onder meer voor belastingontduiking werd gearresteerd. Zijn opsluiting werd als een politieke afrekening gezien omdat Khodorkovski zelf politieke aspiraties zou hebben gehad.

Poetin zei donderdag dat Khodorkovski om gratie had verzocht, maar de voormalige oligarch stelde eerder geen gratieverzoek te willen indienen omdat hij daarmee zou toegeven dat hij schuldig was.

De amnestiewet van woensdag is officieel te danken aan het 20-jarige bestaan van de Russische Federatie. Zware criminelen en veroordeelde terroristen blijven in de gevangenis, maar lichtere vergrijpen worden vergeven. Mogelijk komen 25.000 gevangenen vrij, onder wie 30 activisten van Greenpeace en twee veroordeelde leden van de punkgroep Pussy Riot.

Sommige analisten menen dat Poetin met de amnestiewet de internationale kritiek op het Russische mensenrechtenbeleid probeert te temperen in de aanloop naar de Winterspelen in Sotsji.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud