Advertentie

Klimaatambitie is er, maar ze volstaat niet

©EPA

De VN berekenden dat ondanks alle klimaatbeloftes in aanloop naar de top in Parijs de temperatuur tegen 2100 nog steeds zal stijgen met 2,7 graden. We overschrijden zo de gevaarlijke drempel van 2 graden.

146 landen hebben intussen duidelijk gemaakt wat ze tijdens de klimaatconferentie eind dit jaar op tafel zullen leggen om de klimaatverandering in te perken. Het klimaatpanel van de VN heeft nu al die beloftes – INDC’s  in klimaatjargon – samengeteld om een idee te krijgen van wat een akkoord in Parijs kan omvatten.

Uit die telling blijkt dat mits de geplande inspanningen samen de temperatuur tegen het einde van deze eeuw 2,7 procent hoger zal liggen. Dat is nog steeds hoger dan de gevaarlijke drempel van twee graden. Als die wordt overschreden, zullen de gevolgen van de opwarming nog amper te beheersen zijn.

Toch maken de VN zich nog niet meteen zorgen. Zonder de inspanningen zou de klimaatopwarming tegen 2100 nog veel hoger liggen, luidt het. ‘Ergens tussen 4 en 5 graden.’ Bovendien willen de VN een mechanisme voorzien dat toelaat de inspanningen de komende decennia nog op te voeren. Nieuwe technologie bijvoorbeeld moet dat gaandeweg toelaten.

Christiana Figueres, VN-topvrouw voor het Klimaat, heeft het over 'een excellente eerste stap, maar één die nog lang niet volstaat.’ Samengeteld zullen de globale inspanningen tegen 2030 de CO2-gemiddelde uitstoot per hoofd van de bevolking met 9 procent doen verminderen. Dat neemt niet weg dat de totale wereldwijde uitstoot tijdens dat anderhalf decennium zal blijven toenemen.

Het is vooral het wereldwijde engagement dat de VN vertrouwen geeft. Dat 146 landen - waaronder landen in moeilijkheden als de Centraal Afrikaanse Republiek en Ethiopië - concrete plannen hebben gemaakt en ingediend is ongezien. Zeker in vergelijking met de mislukte top van Kopenhagen in 2009 zijn de voortekenen daardoor nu iets gunstiger.

Van 8 tot 10 november moet in Parijs een 'pré-COP' - een top voor de eigenlijke top - de weg plaveien naar een akkoord. Het zal dan vooral gaan om hete hangijzers zoals de financiering van een deal, en het evenwicht tussen enerzijds beperking van de klimaatverandering en anderzijds de aanpassing aan de gevolgen die er sowieso zullen zijn. Vooral ontwikkelingslanden willen de nadruk leggen op dat laatste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud