Advertentie

KU Leuven op zwarte lijst Erdogan

De Turkse president Erdogan bestempelt de KU Leuven als een 'terreurunief'. ©AFP

De KU Leuven circuleert al een tijdje op een zwarte lijst van 'terreuruniefs' in Turkije.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag. Rector Rik Torfs trok al naar de ambassade om te bemiddelen.

Een Turkse studente die haar diploma aan de KU Leuven had behaald kwam begin dit jaar te weten dat haar diploma niet erkend zal worden omdat de KU Leuven steun verleent aan de Gülen-beweging, die volgens president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk wordt gesteld voor de couppoging in Turkije van vorig jaar.

Op hetzelfde moment dat de studente de weigering ontving, verscheen in Turkse media het bericht dat de regering een zwarte lijst heeft opgesteld met 'terreuruniefs', waarop ook de KU Leuven staat. 'We zijn ons bewust van de situatie', reageert rector Rik Torfs.

Torfs trok eind januari naar de ambassade voor uitleg. 'Op 27 januari al heb ik een gesprek gehad met de ambassadeur van Turkije, die ons heeft verzekerd dat de diploma's van de KU Leuven ook in Turkije zullen worden erkend', zegt Torfs. 'We geloven hem op zijn woord.'

Volgens de kranten is de lijst het resultaat van informatiegaring door de Diyanet-moskeeën, die rechtstreeks onder het gezag staan van de Turkse overheid. Het bevel tot spionage viel ook in België in de bus en dat leidde eind september tot een rapport van alle instellingen in ons land die gelinkt kunnen worden aan Gülen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud