Lage olieprijs bemoeilijkt ondernemen in groeilanden

©BELGAIMAGE

De lage olieprijs en de onrust in Oekraïne zijn een domper voor het ondernemersklimaat in heel wat opkomende landen. Dat blijkt uit de kaart van advieskantoor Aon die de politieke risico’s voor ondernemers in beeld brengt.

Verschillende risico’s bemoeilijken het ondernemen in opkomende marketen. Gaande van insolvabiliteit van de overheid tot politieke inmenging in de economie. Elk jaar maakt Aon, een adviesverlener in verzekeringen en risicobeheer, een kaart op met een overzicht van die risico’s wereldwijd voor het internationale bedrijfsleven.

Wat dit jaar vooral in het oog springt, is het verhoogde risico voor ondernemers door de lage olieprijs. Dat is bijvoorbeeld te voelen in Rusland, Venezuela en landen in de Maghreb. Maar ook olieproducerende landen als Angola, Ghana en Mozambique zien hun ondernemersklimaat verslechteren.

Voorts is het conflict in Oekraïne een zorg voor ondernemers. Het conflict zelf, en de daaropvolgende sancties voor Rusland maken zaken doen in de regio moeilijk. Dat laat zich bovendien voelen in het internationale bedrijfsleven van omringende landen, zoals Wit-Rusland en Kazachstan.

Ten slotte leidt dit jaar de aanwezigheid van terreurgroepen voor een minder gunstig ondernemersklimaat. Dat is onder meer het geval in de landen waar Islamitische Staat de plak zwaait, en ook in een aantal landen in Centraal- en Noord-Afrika waar groeperingen als Boko Haram en al-Shabaab actief zijn.  

Met een klik op de afbeelding hieronder komt u terecht op een interactieve kaart waar de risico’s per land te zien zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud