Advertentie
Advertentie

Leterme onder vuur bij IDEA-instituut

Leterme onder vuur. ©Dieter Telemans

Oud-premier Yves Leterme, nu actief bij het IDEA-instituut in Stockholm, ligt onder vuur. Een ex-personeelslid van het 'democratisch adviesbureau' doet in de Zweedse pers haar beklag over vriendjespolitiek en geldverspilling.

De Zweedse pers smult van een opmerkelijke getuigenis in Dagens Nyheter van Susan Wood, tussen oktober en april actief als communicatieverantwoordelijke bij IDEA, het Institute for Democracy and Electoral Assistance uit Stockholm. De intergouvernmentele organisatie wil de democratie wereldwijd promoten en landen ondersteunen bij de organisatie van verkiezingen. 

Wood richt haar pijlen op oud-premier Yves Leterme, die in april vorig jaar overstapte van de OESO, de club van de rijke industrielanden, naar IDEA. Volgens Wood maakt Leterme zich schuldig aan vriendjespolitiek en geldverspilling.

Wood werd zelf aan de deur gezet in april, naar eigen zeggen omdat ze weigerde een factuur van 26.000 euro goed te keuren van de aangeworven Vlaamse consultant Koert Debeuf. Die oud-medewerker van oud-premier Verhofstadt werd aangenomen om een boek met interviews van 13 wereldleiders in de markt te zetten.  

Consultant

Wood is absoluut niet mals voor Debeuf, waarvan ze zegt dat hij niet als de beste uit de selectieprocedure kwam. Hij zou ook 'amper iets presteren', terwijl de kostprijs van het contract nu al in totaal ongeveer 126.000 euro bedraagt. Wood zegt zelf dat ze geen andere uitweg zag dan met haar verhaal naar de Zweedse pers te stappen. 'Telkens ik de kwestie aankaartte bij Leterme, werd hij kwaad.' 

Leterme zegt zelf in een reactie aan Knack.be dat het proefcontract van Wood in april gewoon niet verlengd werd omdat ze 'ondermaats presteerde'. 'Bovendien maakte Wood zelf deel uit van een panel dat unaniem besliste om de consultant aan te nemen. Het finance en auditcomité, dat wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Zweedse regering, heeft alles goedgekeurd', klinkt het. 'Debeuf lag in de balans met Skating Panda, een bureau uit Londen. Debeuf was goedkoper en kent de materie.'

Vriendjespolitiek

Ook de andere beschuldigingen van Wood maken weinig indruk bij Leterme. Zo stelt Wood dat Leterme zich ook schuldig maakt aan vriendjespolitiek. Behalve Debeuf zouden nog twee andere Vlamingen in dienst genomen zijn, van wie beiden een band zouden hebben met Leterme. Het zou onder meer gaan om Marilyn Neven, die nog op de kabinetten van oud-premier Jean-Luc Dehaene en minister Koen Geens gewerkt zou hebben. Zij is nu de persoonlijke adviseur van Leterme. 

Leterme stelt dat de aanstelling van Neven door een jury is goedgekeurd. 'Ze kreeg in januari de voorkeur op een Zweedse kandidaat, omdat die laatste pas in mei kon beginnen.' Ook Neven zelf gaf in een interview met Het Belang van Limburg al aan dat ze het haalde van een kandidaat die pas later kon beginnen. 

Als klap op de vuurpijl publiceert de Zweedse krant 'Dagens Nyheter' nog een lijstje met de lonen van de topmannen uit de Zweedse non-profitsector. Leterme prijkt daar - samen met drie andere topmannen van IDEA - bovenaan. Volgens de krant verdient hij 14.632 euro per maand, belastingvrij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud