Leterme verlaat OESO

Leterme verlaat de OESO.

Gewezen premier Yves Leterme (CD&V) verlaat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Hij wordt secretaris-generaal van IDEA, het internationaal instituut voor Democratische en Electorale Assistentie. De vernam De Tijd in kringen van CD&V.

Eind vorig jaar werd het mandaat van Yves Leterme bij de OESO nog met twee jaar verlengd, maar nu heeft Leterme beslist om toch weer nieuwe horizonten op te zoeken. Hij wordt de nieuwe secretaris-generaal van de internationale intergouvernementele organisatie IDEA, waarvan België al van bij de oprichting in 1995 lid is.

IDEA wordt sinds oktober 2013 geleid door waarnemend secretaris-generaal Joan Sawe, na het vertrek van Vidar Helgesen. De organisatie was op zoek naar een nieuwe secretaris-generaal, en heeft die nu gevonden in de persoon van Yves Leterme.

Leterme verlaat dus de OESO, waar hij adjunct-secretaris-generaal was en verantwoordelijk was voor het sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, kmo’s en regionale ontwikkeling. Meteen verhuist Leterme van Parijs naar Stockholm, waar IDEA zijn hoofdkwartier heeft. De organisatie ondersteunt wereldwijd de democratie en helpt bij verkiezingsprocessen.

WAT DOET IDEA? 

De International IDEA is een internationale intergouvernementele instelling die zich inzet voor democratie en het begeleiden van verkiezingen. Een aantal thema's waar de organisatie rond werkt, zijn verkiezingen, het opstellen van een grondwet, participatie en inspraak en politieke vertegenwoordiging. 

De organisatie werkt vanuit Stockholm, maar heeft ook kantoren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 

Bij CD&V ging men er al langer vanuit dat Leterme een nieuwe internationale job had gevonden, want de gewezen premier liet al eind vorig jaar weten dat hij niet zou meedoen aan de verkiezingen van 25 mei. Al hield de CD&V in West-Vlaanderen tot op het allerlaatste moment de lijstduwersplaats nog vrij voor Leterme. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat hij een verlengstuk breit aan zijn internationale carrière.

Leterme zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud