Libanese premier wil vervroegde verkiezingen

©AFP

De Libanese premier Hassan Diap heeft zaterdag aangekondigd dat hij zal voorstellen om vervroegde verkiezingen te organiseren.

Diap zei in een televisietoespraak dat "vervroegde verkiezingen de enige manier zijn om uit de structurele crisis te geraken". Hij zei ook bereid te zijn om aan de macht te blijven gedurende twee maanden, zodat de politieke spelers een akkoord kunnen bereiken.

Zaterdag vonden in hoofdstad Beiroet grote manifestaties plaats na de zware explosie van afgelopen dinsdag waarbij meer dan 150 mensen omkwamen en meer dan 6.000 gewonden vielen. De manifestanten willen dat de overheid verantwoording aflegt voor de ramp en eisen het ontslag van de regering.

'Hoofdkwartier van de revolutie'

De manifestanten hebben zaterdagavond de hoofdzetel van het ministerie van Buitenlandse Zaken ingenomen. Ze hebben het gebouw uitgeroepen tot "het hoofdkwartier van de revolutie".

Het initiatief, geleid door gepensioneerde hoge militairen, vond plaats op het moment dat de veiligheidskrachten hun aandacht richtten op de duizenden manifestanten die zich verzameld hadden in de binnenstad.

De manifestanten in de gebouwen van Buitenlandse Zaken haalden volgens televisiezender MTV portretten van president Michel Aoun weg. Aan de ingang van het gebouw plaatsten ze een bord met de boodschap: "Beiroet is de hoofdstad van de revolutie."

Oproer

Bij rellen tussen de politie en manifestanten vielen al zeker 130 gewonden, meldde het Libanese Rode Kruis op Twitter. "Achtentwintig mensen werden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt, 102 anderen werden ter plaatse verzorgd" klink het.

Eerder op de dag raakte al bekend dat de oproerpolitie traangasgranaten had afgevuurd op demonstranten die door barricades willen breken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud