'Lichamen ondergebracht in koelwagons'

Waarnemers van de OVSE inspecteren de koelwagons die geborgen lichamen van de rampplek wegbrengen. De lichamen zouden vervoerd worden naar een station 15 kilometer verder, in Torez. ©REUTERS

In Oekraïne zijn intussen 196 lichamen van de MH17-ramp geborgen zijn. De lichamen zouden zijn ondergebracht in koelwagons op zo'n 15 kilometer van het rampgebied. Er blijft evenwel veel onduidelijkheid.

Er bestaat nog steeds zeer veel onduidelijkheid over wat er gebeurt in het rampgebied. Volgens de Oekraïense regering worden de hulpverleners ter plaatse gehinderd door de separatistische rebellen. Waarnemers laten intussen wel weten dat er in het gebied waar de vlucht van Malaysian Airlines drie dagen geleden neerstortte geen slachtoffers meer te zien zijn. Er zouden intussen 196 lichamen geborgen zijn. Over wat er met die lichamen gebeurt, is echter veel onzekerheid.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van Malaysia Airlines vlucht 17 om het leven. Onder de doden zijn 193 Nederlanders en 6 Belgen.

De separatisten gaven zondagochtend aan dat ze tientallen lichamen hebben weggehaald. Die zouden zijn overgebracht naar de stad Donetsk. 'Daar blijven ze tot de komst van deskundigen', zo verklaarde rebellenvoorman Sergej Kavtaradze. Een Oekraïense regeringswoordvoerder zei dat de separatisten inderdaad 38 lichamen naar een ziekenhuis in Donetsk hebben gebracht. Hij wist niet waar de andere lichamen waren.

's Middags kwam daarop echter andere informatie uit het rampgebied. Volgens spoorwegmedewerkers zijn er stoffelijke overschotten in koelwagons geladen, Waarnemers van de OVSE hebben de wagons gecontroleerd, in het bijzijn van gewapende rebellen. Volgens Alexander Hug van de OVSE kon zijn team niet zien hoeveel lijkzakken er in de wagons lagen. Volgens de OVSE beschikte het team daarvoor niet over het juiste materiaal, schrijft de Britse krant The Guardian.

De waarnemers zijn teruggegaan naar de rampplek.Sommige bronnen zeggen dat het om tientallen gaat, andere melden dat alle 196 geborgen lichamen erin liggen. Volgens The Guardian willen rebellen op de rampplek niet zeggen hoeveel lichamen in de trein liggen en waar die naartoe gaan. Een spoorwegmedewerker zei tegen Reuters dat de lichamen richting Ilovaisk gaan, een plaats verder oostwaarts richting de grens met Rusland, eveneens in Donetsk. Hug van OVSE zei niet te weten waar de lichamen naartoe gaan. Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat de bestemming Donetsk is. Andere bronnen zeggen dat de rebellen verklaard hebben dat de 'koelwagens blijven staan tot de internationale experts' zijn gearriveerd.

Met 196 lichamen geborgen, betekent dit dat er nog steeds zo'n 100 inzittenden niet zijn gevonden. De hulpdiensten zoeken in een groot gebied naar wrakstukken, lichamen, eigendommen van de slachtoffers en naar andere spullen. Het zoekgebied is uitgebreid van 25 naar 34 vierkante kilometer. Ook duikers zijn ingezet, om in een meer te zoeken.

Door de onduidelijkheid en de onzorgvuldigheid van de acties ter plaatse neemt de internationale woede toe. Er komen op steeds meer oproepen om zich harder op te stellen tegenover Rusland en diens premier Vladimir Poetin. 'Als president Poetin zijn omgang met Oekraïne niet verandert, moeten Europa en het Westen onze omgang met Rusland veranderen', zo schreef de Britse premier David Cameron in de krant The Sunday Times.

Volgens Oekraïne steunt Rusland ook na de crash de separatisten, die het vliegtuig uit de lucht zouden hebben geschoten. Moskou blijft zware en andere wapens naar de rebellen sturen, verklaarde Kiev zondag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud