Advertentie

Live: de resultaten in kaart

Welke staten halen Donald Trump en Joe Biden binnen in hun strijd om het Witte Huis? ©REUTERS

De Democraat Joe Biden mag zijn intrek nemen in 'the Oval Office' en duwt de Republikein Donald Trump de geschiedenis in als 'one term president'. De resultaten van de spannnde race ziet u hier.

De Amerikanen kiezen hun president niet rechtstreeks. Simpelweg de meeste stemmen halen, volstaat dus niet. De weg naar het Witte Huis loopt via het 538-koppige kiescollege. De kandidaat die minstens 270 kiesmannen achter zijn naam krijgt, zal in januari de eed afleggen als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Na winst in Penssylvania en Nevada, rondt Joe Biden de kaap van 270 kiesmannen.

Pas vier dagen na de verkiezingen wordt duidelijk dat Joe Biden voldoende kiesmannen achter zich kan scharen. De stemresultaten van een handvol strijdstaten bepalen wie op 20 januari 2021 de eed mag afleggen en in het Witte Huis trekt.

Strijdstaten bepalen de race

Het handvol 'swing states' - strijdstaten waar het bij al jaren een nipte race is - bepalen het resultaat van de verkiezingen. Michigan, Wisconsin en ook zijn geboortestaat Pennsylvania en Nevada zijn voor Biden. In Arizona, Georgia en North Carolina gaat het tellen nog door. Enkel die laatste staat geeft Trump een voorsprong.

In Texas, een klassiek Republikeinse staat waar barsten in de rode muur zijn verschenen, hebben de stedelijke stemmen en een veranderende demografie de winst niet verzekerd voor Biden. Veel latino's in het zuiden, aan de grens met Mexico, stemden voor Trump en deden daarmee de stedelijke stemmen voor Biden teniet. De Lone Star State blijft voor Donald Trump, maar de Republikein verliest er wel marge.

De strijd beloofde pittig te worden in Florida, dat ook als strijdstaat wordt aanzien, maar Donald Trump haalde een comfortabele zege. Net als in Texas stemmen de sterk vertegenwoordigde latino's in belangrijke mate voor Trump.

Ohio en Iowa, strijdstaten die geregeld wisselen van kant, gaan net als in 2016 ook weer naar Trump. In Minnesota en New Hampshire kon Biden wel meer overtuigen dan Clinton in 2016. Ook slaagt Biden erin de zogenoemde 'blue wall', een gordel van democratische staten die Trump in 2016 van de Democraten wist af te snoepen, weer herop te bouwen: Michigan en Pennsylvania bezorgden Biden 36 kiesmannen.

Blauwe golf blijft uit, maar steden brengen Biden dichter bij winst

De voorspelde blauwe golf van Democratische stemmen blijft uit. Maar de dichtbevolkte, rijkere, hoogopgeleide steden zetten Biden verder op pad naar het Witte Huis. Dat blijkt ook uit een data-analyse van De Tijd.

De kaart hieronder toont hoe Biden het goed doet in grote steden. Hoe groter een cirkel, hoe meer stemmen: metropolen, universiteitssteden en grote voorsteden van de Oost- tot de Westkust en van het zuiden in Texas en Florida tot het noorden rond de Grote Meren duwen Biden tot in het Witte Huis. Het platteland, de kleinere cirkels op de kaart, zijn in grote mate voor Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud